Ivy Global blog

10 vooroordelen over het werken met studenten

Geschreven door Erik de Jong | 07 mei 2018

Werken met studenten gaat niet enkel over rozen. Het zijn jonge mensen die nog studeren en die weinig bedrijven van binnen hebben gezien. Daarnaast ontbreekt het ze vaak nog aan ervaring met specifieke technieken en procedures. Het is daarom niet voor ieder project of organisatie even geschikt om wel of niet met studenten te werken. In dit artikel bespreken we enkele veelgehoorde vooroordelen over het werken met studenten. Zijn ze terecht of niet? Met onze ervaring geven we onze eerlijke mening!

1. Studenten zijn lui

Een veelgehoord vooroordeel over studenten is dat ze liever lui dan moe zijn. Niet voor niets noemen ze deze generatie ook wel de achterbankgeneratie. Dat beeld klopt gedeeltelijk. De trend laat zien dat deze generatie minder dan oudere generaties de ambitie heeft om 60 tot 80 uur per week te werken. Als dat de definitie van lui is, is een groot deel van de studenten inderdaad erg lui. 

Daarnaast zijn studenten het gewend om relatief veel vrije tijd te hebben, maar zijn ze vooral gewend aan de vrijheid om die vrije tijd zelf in te delen. Wat je ziet is dat veel studenten het lastig vinden om deze vrijheid op te geven en zich aan te passen aan de 9-tot-5-structuur.

Toch zijn studenten zeker niet lui. Wij merken dat de studenten die zich bij ons aanmelden sterk gemotiveerd zijn om naast hun - doorgaans zware - studie te werken. Misschien komt dat omdat wij een bepaald ‘slag’ studenten aan ons proberen te binden, maar ook daarbuiten zien we dat studenten erg gemotiveerd zijn om te werken. Denk alleen al aan de studenten die iets naast hun studie doen: een bestuur, een commissie of het organiseren van een feest. Natuurlijk is dat iets anders dan werk. Maar als je deze generatie op de juiste manier motiveert, dan zijn ze energieke en bevlogen medewerkers!

2. Studenten zijn ongeduldig

Dit is een vooroordeel dat wij voornamelijk horen over hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt. Ze zijn net afgestudeerd en verwachten binnen de kortste keren een bedrijf of afdeling te runnen. Zonder ervaring wordt er al op leidinggevende functies gesolliciteerd. Sommige starters vinden het lastig om in het begin van hun carrière operationeel werk te doen. Ze willen vooral zo snel mogelijk carrière maken. 

De oorzaak hiervan zit 'm in de verwachting die studenten hebben vanuit hun opleiding. Ze werken aan strategische projecten en worden volgens hun opleiding opgeleid als manager. Als je dit gewend bent, dan doe je het toch niet voor minder?

Bij technische opleidingen is dit minder van toepassing. De opleidingen zijn wat praktischer van aard en dus zijn studenten eerder geneigd om operationeel werk te doen. Het vooroordeel is dus minder toepasselijk bij technische studenten en starters.

Ook bij de nog studerende technici herkennen wij dit niet. Zij pakken alles aan en vinden het gaaf om gerelateerde werkervaring op te doen. Ze snappen wat hun rol inhoudt en ze willen graag werken, een zakcentje verdienen en hun werk goed doen: carrière maken komt later wel.

3. Studenten hebben geen manieren

Te laat komen, facebooken op het werk, je snel ziek melden: het zijn vooroordelen die je wel eens hoort en die stuk voor stuk vallen in de categorie fatsoen. Of liever gezegd: het hebben van geen fatsoen. Het zal hier en daar ongetwijfeld gebeuren, maar het is te makkelijk om alle studenten over een kam te scheren. Net als bij ervaren professionals zijn er heus een aantal studenten bij die het niet zo nauw nemen met de discipline. Het gaat in onze ogen echter absoluut niet op voor alle studenten.

Houd er wel rekening mee dat studenten vaak voor het eerst in het bedrijfsleven rondlopen. De algehele normen en waarden zijn bij hen niet bekend. Hoe doe je een declaratie? Hoe vraag je een vrij dag aan? Dit zijn allemaal zaken die ze nog nooit hebben gedaan. Ons advies: help ze op weg, want ze leren snel!

4. Studenten kunnen ons niet bereiken

Weinig studenten hebben een auto. Wel hebben vrijwel alle studenten een OV-chipkaart, maar die kunnen ze vaak niet doordeweeks gebruiken. Hoe komen ze dan op locatie? Zeker als je organisatie niet in een van de grote studentensteden gevestigd is. In veel gevallen is dit bijna niet te doen. Thuiswerken is een uitstekende optie, maar niet voor alle werkzaamheden een mogelijkheid.

In veel gevallen is dit vooroordeel dus terecht. Ivy Global heeft echter een goede oplossing gevonden door auto's beschikbaar te stellen. Zodat ze altijd, ook op de meest lastig bereikbare plekken, naar ieder project kunnen.

5. Studenten leven in een andere wereld

Klopt als een bus. Studenten hebben een andere wereld om zich heen dan veel mensen die al jaren aan het werk zijn. Niet meer dan logisch. Maar is dat een dealbreaker voor het werken met studenten? Andere meningen en inzichten brengen je op nieuwe ideeën en dat kan de kwaliteit van je werkzaamheden alleen maar verbeteren.

6. Studenten moet je nog alles leren

Dit vooroordeel klopt deels. Studenten zitten nog op school en hebben nog een hoop te leren. In theorie weten ze vaak hoe iets werkt, alleen de praktijkervaring ontbreekt nog. Gelukkig zijn ze nog jong, leergierig en pikken ze snel nieuwe dingen op.

Dit is een reden waarom veel bedrijven voor Ivy Global kiezen. Het is onze specialiteit om studenten praktijkervaring bij te brengen, en een groot deel van de leercurve voor onze rekening nemen. Het opleiden van studenten tot young professionals maakt niet voor niets deel uit van onze missie.

7. Studenten weten niet hoe ze veilig moeten werken

Zeker in de technische industrie is dit een begrijpelijk vooroordeel. Bij het gebruik van zware installaties of brandgevaarlijke vloeistoffen wil je niet alleen zelf veilig kunnen werken, je wilt ook dat je collega’s veilig werken om niemand in gevaar te brengen. Voor studenten is dit nieuw en iets wat ze moeten leren.

Bij Ivy Global zorgen we ervoor dat ieder personeelslid een VOL-VCA certificaat behaald om veilig te werken. Daarnaast hebben we een strikt beleid omtrent veiligheid. Als een student of medewerker zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houdt, wordt hij/zij direct van het project gehaald en zullen we deze persoon niet meer in risicovolle situaties laten werken. Tot op heden is dat nog nooit gebeurd. Want: student of doorgewinterde professional, we willen allemaal graag thuis komen 's avonds!

8. Studenten zijn slordig

Studenten zijn niet per definitie slordig. Sommige studenten zijn zelfs zorgvuldiger dan de gemiddelde professional. Toch zullen studenten sommige werkzaamheden gemiddeld gezien minder zorgvuldig uitvoeren dan ervaren professionals. Dat zit 'm vaak minder in de eigenschap slordigheid, maar meer in het feit dat studenten het grote geheel nog niet goed kunnen zien, waardoor soms fouten ontstaan.

9. Studenten hebben geen verantwoordelijkheidsgevoel

Onze ervaring is dat studenten over een prima verantwoordelijkheidsgevoel beschikken. Wat vaak nog wel onderontwikkeld is, is het overzien van het grotere plaatje. Het gevolg is dat ze het effect van bepaalde acties minder goed in kunnen schatten. Het lijkt alsof het hen niet boeit, en dat zal vast een keer voorkomen, maar in feite heeft het meer te maken met het niet goed in kunnen schatten van de gevolgen.

10. Het kost veel tijd om studenten te begeleiden

Net als bij elke nieuwe collega kost het tijd om een student in te werken. En ja, het duurt langer bij studenten dan een gemiddelde nieuwe collega met relevante werkervaring. De begeleiding van een fulltime student kost gemiddeld een uur per week, werkt iemand korter is dat natuurlijk minder. Daarnaast neemt de begeleidingstijd vanzelfsprekend snel af. Er zijn wel manieren om de inwerktijd te verkorten, bijvoorbeeld door een goed inwerkprogramma of door een gedegen begeleiding te bieden. Voor studenten is dat vaak anders dan voor ervaren medewerkers. Het uitleggen van het grotere plaatje, het zelf laten bedenken van oplossingen en het veelvuldig geven van goede feedback zijn daarin de sleutel!

Conclusie

Zoals zo vaak kloppen veel vooroordelen niet. Bovendien zijn veel vooroordelen te tackelen door het selecteren van de juiste student en het bieden van goede begeleiding. Dat is echter geen vanzelfsprekend, maar een vak apart. Een vak waarin wij zijn gespecialiseerd. Want door onze begeleiding, wervingskracht en ideeën weten wij veel grote technische projecten tot een succesvol einde te brengen.

Ook samenwerken?

Wil je weten wat we voor jouw technisch bedrijf kunnen doen? Neem contact op Erik. Hij legt je graag alle mogelijkheden uit.