Bij Ivy Global zijn we enorme voorstanders van het inzetten van studenten in het bedrijfsleven. Niet alleen voor stages of afstudeeropdrachten, maar ook voor parttime-functies. De voordelen die wij hebben ervaren, delen we graag met je.

1. Goedkoop

Voordeel nummer 1 is simpel: studenten hebben een lager uurloon dan ervaren professionals. Een gemiddeld uurloon voor technische studenten ligt rond de 10 euro. Bij Ivy Global verdienen ze een stuk meer, omdat wij alleen gaan voor de allerbeste studenten. Inclusief werkgeverslasten komt het uurloon dan uit op 14 a 15 euro. Extra voordelig: voor studenten hoef je geen pensioenafdracht te betalen.

2. Frisse blik

Studenten hebben geen praktische werkervaring. Een nadeel? Absoluut niet. Dat betekent namelijk dat zij met een frisse blik naar je organisatie kijken en procedures ter discussie stellen die onlogisch verlopen. “Zo doen we het nou eenmaal”, is natuurlijk een slecht antwoord. Sta je open voor deze frisse blikken? Dan ga je hier veel profijt van halen.

3. Gedreven en enthousiast

Voor veel studenten is een stage of bijbaan hun eerste werkervaring. Ze zitten vol idealen en willen graag hun steentje bijdragen. Je zult merken dat ze er volledig voor gaan en het beste voor hebben met de organisatie. Ze komen met nieuwe ideeën, zijn resultaatgericht en willen alles aanpakken. Zeker in het begin, wanneer alles nieuw voor ze is, willen ze graag veel doen en leren. Maak hier gebruik van en laat ze veel ontdekken. Heb het lef om ze fouten te laten maken, daar leren ze het meest van. Probeer hun enthousiasme te gebruiken en ze niks af te leren maar juist aan te leren.

4. Kennis up to date

Studenten komen direct uit de schoolbanken. Alle theoretische kennis zit nog vers in hun geheugen. Ze zullen dus snel theoretische kennis kunnen toepassen en tegelijkertijd werkzaamheden snel kunnen toetsen aan de theorie (wat overigens niet altijd een voordeel hoeft te zijn: soms werkt een pragmatische aanpak nou eenmaal beter). Daarnaast hebben ze altijd de beschikking over een theoretische backup: docenten en hoogleraren. Bij hen kunnen ze altijd terecht met vragen.

Een nadeel van werken met studenten is vaak dat de echte ervaring vaak ontbreekt. Ze weten bijvoorbeeld hoe een programma als SolidWorks werkt, maar ze hebben het op de werkvloer nog nooit ingezet. In combinatie met punt nummer 3 – het gegeven dat ze vaak enthousiast en gedreven zijn – hebben ze dit overigens vrij snel onder de knie.

5. Objectief

Het gebrek aan ervaring heeft als voordeel dat studenten objectief naar zaken kunnen kijken. Ze hebben geen persoonlijk belang bij bepaalde uitkomsten, dus zullen ze zonder dubbele agenda hun mening geven. Bovendien hebben ze nog geen persoonlijke voorkeur voor een leverancier of optie: objectiviteit gegarandeerd.

6. Creativiteit

Onze ervaring leert dat studenten komen met ideeën waar je zelf niet snel aan denkt. Zij combineren dit met hun frisse blik, gedrevenheid en objectiviteit. Ze zitten niet vastgeroest in gewoontes, ze denken in mogelijkheden en zijn minder bang om fouten te maken. Kortom: ze komen vaak met de leukste ideeën.

Het is een uitdaging voor veel werkgevers om deze creativiteit op een goede manier te benutten. Sta ervoor open, geef werken met studenten de ruimte en denk in mogelijkheden.

Steve Jobs

It doesn’t make sense to hire smart people and tellthem what to do.

We hire smart people to tell us what to do.

 

 


7. Toegang tot de nieuwe generatie werknemers

Vanwege de vergrijzing wordt de schaarste van hoger opgeleid talent groter en groter. Het Centraal Bureau voor Statistiek noemt dit de ‘grijze druk’. Dit is het percentage 65 plussers tov de groep 20 tot 65 jarigen. Op dit moment ligt de grijze druk rond de 30%, maar de CBS prognoses verwachten dat dit over 20 jaar 50% is. De ‘war on talent’ die gaande was voor de crisis (en in iets lichtere vorm actief was tijdens de crisis) laait weer op en gaat een waar slagveld worden. 


Stat Grijze DrukGrijze druk (%65+ ten opzichte van 20 – 65 jarigen)

De studenten van Ivy Global

Als onze studenten zijn afgestudeerd en het werkende leven in gaan, dan staat het je vrij om hen een baan aan te bieden. Dit kun je doen zonder dat je aan ons een boete of wervingskosten moet betalen. Sterker nog: we moedigen het aanbieden van een baan alleen maar aan. Wij willen studenten helpen zich te ontwikkelen tot young professionals. Als dat lukt en het bevalt van beide kanten, zijn wij tevreden en is onze missie geslaagd.

Ook samenwerken?

Wil je weten wat we voor jouw technisch bedrijf kunnen doen? Neem contact op Erik. Hij legt je graag alle mogelijkheden uit.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Evos

    Ivy'er Niels transformeert boekingssysteem van Evos tot soepel lopend klantensucces

    01 november 2024

  • Bram Baas

    Van Ivy-student tot aandeelhouder: 'Dit sluit aan op mijn visie over wat werk leuk maakt'

    13 juni 2024

  • Augsburg

    Tussen brand en punk: Alice en Jara voerden project in Duitsland uit

    16 juni 2023