Met Bart van der Plas haalde Ivy Global eind vorig jaar een ervaren accountmanager in huis. Ondanks dat hij dus nog niet heel lang in dienst is, kent hij Ivy al een paar jaar en merkt hij de nodige verschillen in de manier van werken vergeleken met zijn vorige werkgever.  

Bart werkte tot en met november 2023 bij een financiële instelling die bedrijven helpt door middel van factoring en Ivy was daar gedurende de laatste drie jaar een van zijn klanten. ‘Mariska (finance manager, red.) was mijn contactpersoon binnen Ivy en elke keer als ik met haar om de tafel zat, dan sprak ze heel enthousiast over het bedrijf, de toekomst en leuke dingen die er geregeld werden. Dat wekte steevast mijn interesse. Eind vorig jaar dacht ik: ik zou wel weer eens wat nieuws willen doen. Toen liet Mariska tijdens een gesprek vallen dat ze op zoek waren naar een extra accountmanager, zonder dat ze de bedoeling had mij te recruiten, maar ik had daar wel oren naar. Zodoende is het balletje gaan rollen.’

Hoewel Bart dus nieuw is bij Ivy, voelt niet alles onbekend aan. ‘Vooral omdat Mariska altijd heel open was over Ivy. Niet alleen over wat ze doen, maar ook over de cultuur, hoe er wordt samengewerkt. En als ik dan eens op het kantoor in Delft kwam, zag ik al dat de vaste medewerkers veel uitwaaiden naar klanten. Dus wat dat betreft, wist ik waar ik aan begon.’

Andere aanpak

Wat voor Bart wel nieuw is, is de manier van werken. Want ondanks dat hij nog steeds de functie van accountmanager vervult, is de invulling heel anders. ‘Bij mijn vorige werkgever kwamen er de hele dag door aanvragen via de website binnen van mkb’ers en zzp’ers. Dan ging ik daarmee aan de slag en zorgde ik ervoor dat ze voor ons kozen. Zij hadden sowieso al interesse in de aangeboden dienst. Hier komen die aanvragen niet zomaar binnen. In plaats daarvan moet ik via mijn netwerk op zoek naar ingangen om bij bedrijven binnen te komen. Mijn netwerk is momenteel vooral nog dat van mijn collega Ivan. Hij heeft zoveel contacten, dat is simpelweg te veel om alleen te belopen. Dus ik heb daardoor ingang, maar ik moet meer zelf de deur inschoppen dan ik gewend was.’

‘Dat is best een switch. Toen ik begon, wist ik ook niet zeker hoe dat zou bevallen en of het allemaal zou lukken’, geeft Bart toe. Na twee maanden lijkt hij zijn draai toch aardig gevonden te hebben. ‘Ik vind het leuk om te puzzelen bij wie je waarvoor terecht kunt en hoe je dat ‘spel’ speelt. Want dat is de sales uiteindelijk toch een beetje: een spel. Jij moet zorgen dat je hen aanspreekt, dat ze getriggerd worden om verder te gaan.’ 

Toch geeft dat Bart een bepaalde rust als hij eenmaal binnen is. ‘Ik heb hier veel minder het gevoel dat ik rekening moet houden met concurrentie. Hier zijn bedrijven vaak niet bewust op zoek naar dat wat Ivy aanbiedt, maar dan heb ik ze al getriggerd door mijn telefoontje of mailtje. Het gaat tijdens de gesprekken nooit over een ander bedrijf.’

Presentatie onder de arm

‘Dat is op meer vlakken dan je denkt een andere manier van werken’, vervolgt Bart. ‘Nu neem ik een presentatie mee om te laten zien wat Ivy allemaal gedaan heeft en doet. Ook moet ik mij meer verdiepen in de materie van wat een bedrijf doet, maakt of produceert en wat Ivy hierin kan betekenen. Op mijn vorige werk was het zo dat mijn werkgever één dienst leverde: factoring. Dat was veel meer recht-toe-recht-aan. Hier gaat dat allerlei verschillende kanten op, omdat we op veel verschillende vlakken kunnen ondersteunen.’

Een ander aspect is dat Bart regelmatig samen met een projectmanager op pad gaat. ‘Binnen Ivy ben ik aan een buddy gekoppeld, Erwin. Als ik bij een bedrijf ben en merk dat er interesse is, dan kan ik snel met hem schakelen of met hem een tweede gesprek voeren, omdat hij gedetailleerder in kan gaan op de materie. Zo halen we samen de klus binnen.’

Ondanks het teamgevoel heeft Bart samen met Ivan wel een persoonlijk target vastgesteld. ‘Dat is iets om na te streven, een stip aan de horizon voor het einde van het jaar. Tot nu toe ben ik veel bezig met het maken van afspraken om projecten te bespreken en offertes op te maken voor deze projecten. Ik heb een kleiner project verkocht en daar hangt een vervolg in de lucht. Richting andere klanten heb ik offertes gestuurd en daar komen waarschijnlijk ook een aantal klussen uit. Op deze manier werk ik eraan om het vastgestelde target te halen.’

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Ivy in 2023

  Aandacht voor de Ivy’er: ‘We willen dat werkgeluk op één staat’

  01 februari 2024

 • Fiets

  Edwin en Patrick verleggen hun grenzen op Fiets naar je Werk Dag

  09 juni 2023

 • DALL-E

  Wat gebeurt er als chatbot ChatGPT onze onderhoudsblog schrijft?

  19 december 2022