Als toonaangevend aannemersbedrijf zoals Aannemersbedrijf Van Wijlen B.V. wil je tegenwoordig natuurlijk ook goed op de kaart staan wat milieubewustzijn betreft. Alleen dat wil je natuurlijk niet doen ten koste van onbetaalbare rekeningen. Dus moest de ketenanalyse nauwkeurig onder de loep genomen worden.

“De vraag was of ik kon helpen met de verduurzaming van hun projecten en om te kijken hoe ze dat het beste in hun aanbestedingen konden verwerken”, vertelt Ivy’er Lars Puiman. “Mijn doel was om een methode op te zetten, waarmee ik direct iets constructiefs aan hun ketenanalyse bijdroeg.”

Balans vinden

De grootste uitdaging voor Lars was om de juiste balans te vinden. “Het was belangrijk dat ze niet te veel uit gingen geven, maar ze wilden wel weten wat de schade van de CO2-uitstoot per project was en hoe ze dat in geld konden uitdrukken. Dat was overigens niet alleen zo wat CO2 betreft, maar ook andere factoren zoals milieuschade of gevolgen voor de leefomgeving spelen daarin mee. Het is nu voor Van Wijlen een stuk makkelijker om de milieuschade van een project te bepalen en te zoeken naar maatregelen om die te verlagen.”

“Lars is een stuk dieper op de materie ingegaan”, vertelt directeur Bart van Wijlen. “Hij kon er vol zijn tijd en energie in steken. Hij kwam van buitenaf – blanco, maar wel met kennis van zaken – en zag niet onze overtuigende belemmeringen. Dingen waarvan wij dachten dat het niet anders kon, omdat we het altijd zo hebben gedaan. Hij ging verder waar wij klem liepen. Dat heeft hij onder andere gedaan door aan CO2 een prijs te koppelen.”

“Het leuke is dat je als student direct kan bijdragen aan een protocol of methode, dat ze deze direct inzetten om opdrachten binnen te halen bij de gemeente”, zegt Lars. Zo raadde hij aan om biodiesel en op termijn zelfs waterstof te gaan gebruiken. Van Wijlen heeft daar al op ingespeeld. “Wij wisten natuurlijk ook al dat fossiele brandstof onze grootste CO2 emissie veroorzaakt. Alleen zoiets veranderen gaat in stapjes. We hebben nu zes auto’s die op waterstof rijden aangeschaft, maar het duurt nog wel een aantal jaar voordat alles over is.”

Beste investeringsplan

Lars denkt in ieder geval dat hij Van Wijlen goede handvatten heeft gegeven. “Het was de kunst om beide kanten te integreren, zodat ze zowel financieel als qua milieu het beste investeringsplan en methode hebben om mee naar de gemeente te stappen. Waardoor ze bij hun projecten voorlopen op deze gebieden. Ik ben blij dat Van Wijlen en Ivy Global mij de kans hebben gegeven om dit project op te pakken en zo echt iets bij te kunnen dragen aan de verduurzaming van Van Wijlen en deze sector.”

De hele sector inderdaad. Want bij Van Wijlen is men niet bang om op termijn hun opzet en resultaten als het goed gaat te delen met concurrenten binnen de sector. “Wij willen graag voorop lopen en blijven lopen”, zegt Bart. We hebben een opzet gemaakt met een paar pilotprojecten, we zijn nu aan het verkennen hoe we dit het beste verder uit kunnen rollen.”

Als het aan Lars ligt, gaat hij later meer doen in deze richting. Zij het met een iets andere insteek. “Het lijkt mij tof om bij bedrijven een adviseur te worden, om te kijken wat je kunt verbeteren in de ketenanalyse of bij het opzetten van nieuwe projecten. Daarin speelt milieu ook een belangrijke factor, net zoals de technische haalbaarheid en het financiële plaatje. Ik denk dat dat een belangrijke drie-eenheid wordt in de komende decennia.”
(foto: Aannemersbedrijf Van Wijlen B.V.)

Geïnteresseerd in een IVY student voor uw bedrijf?
Neem een kijkje bij onze diensten of neem direct contact op.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • ‘Bijzonder dat studenten van Ivy zo'n klus uitvoeren’

    16 juli 2022

  • Boskalis Environmental: Schiedam als blauwdruk, nu naar Amersfoort

    16 juli 2022

  • software-assetmanagement

    Van fysiek naar pc: Ivy richt zich op Software Asset Management

    28 juni 2022