P&ID’s controleren is misschien niet het leukste klusje. Toen wij bij het oleochemische bedrijf Croda in Gouda naar binnen liepen om die klus te klaren, werden we als helden onthaald. Maar dat alleen is geen garantie voor succes. En daarom: drie tips voor een goede samenwerking tussen ervaring en jong talent.


Bij een chemische fabriek zijn de leidingen en instrumentatie cruciaal. Zo’n locatie is op het eerste gezicht een groot bord spaghetti. Overal op het terrein hangen leidingen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Al deze leidingen en instrumentatie staan weergegeven op de Piping & Instrumentation Diagram (P&ID). Die moesten wij met ons studententeam verifiëren.

1. Iedereen betrekken

De projectbegeleider vanuit Croda lichtte iedereen binnen het bedrijf in. Wie we zijn, wat we komen doen en waaróm het werk wat wij doen zo belangrijk is. Niemand werd overgeslagen, en dat geeft ons en onze studenten veel vertrouwen. Niemand werd in dit proces overgeslagen. En dat is van groot belang: dat voorkomt misverstanden en onbegrip. Die betrokkenheid voel je niet altijd, en dat maakt het voor ons de volgende fase veel moeilijker.

2. Bewijzen wat je kunt

We hebben veel kaas gegeten van het controleren van P&ID’s. Maar deze klus bij Croda bleek complexer. Probleem? Zeker niet, het bleek een zegen. Door projecten te doen slagen die nog ingewikkelder zijn dan gebruikelijk, bewijzen we tegenover iedereen dat we écht iets kunnen. Een kwestie van afvinken, is de uitdagende klus in Gouda allerminst. Er kwam veel meer bij kijken.

Samen met ervaren begeleiding vanuit Croda kozen we voor een aanpak waarbij we grondiger overzichten maakten en het controleproces hebben onderverdeeld. Op die manier worden de juiste krachten op precies het goede moment aangeboord. Pas nadat het controleproces volledig en zorgvuldig was uitgevoerd, konden we de stap naar verwerking via AutoCAD maken. In alle opzichten een slimme en doordachte manier van werken, ondanks dat deze aanpak nieuw voor ons was.

De begeleiders van Croda lieten door ons denkvermogen, geduld en heldere kijk op die indrukwekkende brei aan leidingen en pijpen hun vertrouwen blijken in ons werk. Wij bleken de gasten die ze zochten: betrouwbaar, slim, integer en kritisch. Trouwens: een gouden vent die begeleider. We hebben veel van hem geleerd.

3. Kennis doorgeven

Doordat je als opdrachtgever, Croda in dit geval, iedereen betrekt en het vertrouwen geeft om onszelf te bewijzen, creëer je een leuke en goede wisselwerking. De projectbegeleiders vanuit het Goudse deelden steeds meer met onze studenten. Over het bedrijf, de industrie. En als gretige en jonge talenten betaamt, slokten we alle informatie op. Niet voor niets zijn wij technische studenten. Die stroom aan informatie en het doorgeven van kennis, leidt aantoonbaar tot een goede onderlinge band, waarin vertrouwen een grote rol speelt. 

En ja, naast hard werken en nadenken, was er door die onderlinge band ruimte voor humor, kletsen over de aanbouw van een nieuwe fabriek (waarvoor de documentatie trouwens binnen een week op orde moest zijn) en over de industrie. Niet alleen leerzaam voor ons, maar ook voor de ervaren krachten binnen Croda, die hun kennis aan de jonge generatie maar al te graag doorgeven. 

Ook samenwerken?

Wil je weten wat we voor jouw technisch bedrijf kunnen doen? Neem contact op Erik. Hij legt je graag alle mogelijkheden uit.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Cosun Beet

    Zo werd Cosun Beet Company in één jaar tijd een van de grootste klanten van Ivy

    22 augustus 2024

  • ‘Bijzonder dat studenten van Ivy zo'n klus uitvoeren’

    16 juli 2022

  • ‘Ontzettend belangrijk om jonge mensen over de vloer te hebben’

    16 juli 2022