De basis op orde: het belang van een OBS

Sofie Smulders

Aan alle assets moet tot op bepaalde hoogte onderhoud worden gepleegd, of we het nu hebben over een grondverwerker of een farmaceut. Het is belangrijk om dat onderhoud goed in kaart te brengen én het bij te houden. Daarbij is een onderhoudsbeheersysteem (OBS) onmisbaar. Je kunt ermee aantonen dat al je onderhoud traceerbaar is; zien wie waaraan werkt en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Van Ultimo tot SAP

Er zijn legio onderhoudsbeheersystemen op de markt. Het mooie is dat, hoe klein of hoe groot je bedrijf ook is, er altijd wel een OBS is dat bij jullie past. De truc is goed te onderzoeken wat jullie nodig hebben. Bij Ivy Global hebben we kennis van en ervaring met verschillende systemen: Ultimo, Maximo, Infor, Meridian, SAP, FIIX, etc. Bij de bedrijven waarmee wij werken, zorgen we eerst dat de basis op orde is. De basis wordt gevormd door het OBS. Welk systeem jullie ook kiezen, maatwerk is belangrijk. Elk technisch bedrijf is tenslotte anders.

Wat doen wij?

Het eerste wat je aanraakt bij het werken met een onderhoudsbeheersysteem, is de assetstructuur. Is die in orde, dan kan het opstellen van je periodieke onderhoudsplannen een volgende stap zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld de taakinstructies. Deze stellen we samen op, door data op te halen bij de betreffende monteurs. Daarnaast hebben we veel ervaring met het inventariseren van spareparts en kunnen we op basis van het onderhoudsbeheersysteem risicoanalyses, zoals FMECA’s, uitvoeren. Hiermee kun je een flinke verbeterslag maken. Ook het inventariseren van de backlog is een vervolgstap: welke jobs die eigenlijk al gedaan hadden moeten zijn, staan nog open? Vaak mag er maar een klein percentage werkorders over tijd zijn, anders komen de KPI’s in gevaar. Zoals je kunt lezen, kunnen we een hoop werkzaamheden uitvoeren op basis van een OBS. 

Omdat we al veel klanten hebben geholpen met een onderhoudsbeheersysteem, weten we hoe we snel en effectief aan de slag moeten. We hebben veel gezien en gedaan - die ervaring is belangrijk. Wat ook belangrijk is, is een frisse blik. Omdat onze studenten pas net rondlopen op de vloer, vragen ze je het hemd van het lijf. Dit draagt bij aan het scherp krijgen van de data. We hechten aan heldere communicatie, blijven nauw in contact met de klant om direct te kunnen overleggen of de opdracht naar wens wordt uitgevoerd. Bovendien zijn we schaalbaar: we kunnen één student op het project zetten, maar ook tien studenten, als dat nodig is. Er is veel mogelijk en je bent altijd verzekerd van de mix van slimme, technische studenten en ervaren projectmanagers die al voor verschillende klanten soortgelijke projecten hebben uitgevoerd.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

Contact opnemen

Recente posts