Ivy Global blog

De Dommel speelde Ivy’s Asset Management Experience: ‘Sommigen wilden nóg een ronde’

Geschreven door Kasper Hermans | 28 november 2024

Ivy Global zet de Asset Management Experience (AME) in om organisaties laagdrempelig en spelenderwijs kennis te laten maken met assetmanagement.  Hoe bevalt de game bij die bedrijven? We vroegen het Toine van Dartel, onderhoudsmanager bij Waterschap De Dommel.

“Bij De Dommel hebben wij ieder jaar wel een aantal uren die we afnemen van Ivy Global”, vertelt Toine. “Het gaat dan voornamelijk om klussen met bulkwerk dat soms blijft liggen. Ook had projectmanager Remco Simmer in het verleden al geholpen om hier een stukje assetmanagement te implementeren. Via iemand van Ivy, ik weet niet exact hoe dat gelopen is, kwamen we achter het bestaan van de game.”

 “We hebben in onze organisatie zogenaamde Verandercafés, waar eens in de twee maanden medewerkers worden meegenomen in de ontwikkelingen die er zijn”, vervolgt Toine. “Op een bijeenkomst ontstond het idee om een assetmanagementgame te spelen. Dus kwam er een eerste AME-sessie voor met name mensen op ons hoofdkantoor, met allerlei achtergronden. We wilden ze kennis laten maken met assetmanagement. Al snel hadden we 50, 60 mensen die de game gingen spelen.”

Onbewust bekwaam

De AME geeft spelers een kijkje in een koekjesfabriek, waar het niet zo lekker loopt. Aan hen de taak om met gerichte investeringen de virtuele koekjesfabriek op te laten bloeien.  “Het spel is mij bij die eerste sessie zo goed bevallen dat ik al snel zoiets had van: dit moeten we ook een keer spelen in het kader van beheer en onderhoud”, aldus Toine. Dus werd er een tweede dag rondom de AME georganiseerd bij De Dommel. “We zijn al sinds 2009 bezig met assetmanagement en doen dat nu  ‘onbewust bekwaam’. Met de AME hoopten we dat bewustzijn weer een beetje op te kloppen, te zorgen voor een aha-erlebnis. Daarnaast was het een mooie manier om met elkaar samen te zijn tijdens onze teamdag.”

Daarbij helpt de opzet van de AME natuurlijk enorm. Je speelt namelijk in teams van vier waarbij iedereen een rol vervult. De rollen zijn: magazijnbeheerder, master data-specialist, HR/monteur en functioneel beheerder. “Als viertal moet je samenwerken om de hoogste score te halen. Dat doe je door te reageren op gebeurtenissen in de fabriek, bijvoorbeeld machines die stuk gaan. Dan moet je keuzes maken en die maakt ieder met een beperkt budget. Die keuzes bespreek je dan met elkaar om samen tot een beslissing te komen. Het spel simuleert vervolgens de gevolgen.”

Stropdas en toolsetje

Voor het winnende van de in totaal veertien teams was er ook nog een prijs. “Zij kregen een stropdas met daarop de tekst: assetmanager van het jaar. Voor het minst scorende team hadden we een aanmoedigingsprijs. Een multi-toolsetje met allerlei schroevendraaiers eraan, zo van: jullie moeten er nog aan werken.” 

Over beide sessies die De Dommel heeft gehouden was Toine zeer te spreken. “Wat ik opvallend vond, was dat ook de monteurs en operators het leuk vonden. Het spel is zo interactief en je bent zo met elkaar bezig, dat je elkaar in het spel betrekt. Het was leuk om te zien dat onze werknemers met hun volle enthousiasme de AME speelden. Sommigen wilden ook nog een of twee rondes extra spelen, toen de sessie was afgelopen. Dan kregen ze het spel steeds beter door en wilden ze doorpakken.” 

“Ik denk dat het spelen van de AME heeft bijgedragen aan het besef dat assetmanagement een samenspel is van alle afdelingen.” Maar grote nieuwe inzichten binnen De Dommel verwacht Toine niet onmiddellijk. “Het is vooral een leuke kennismaking met assetmanagement en om uit te leggen wat het nu precies inhoudt. Voor bestuurders bijvoorbeeld om inzicht te krijgen hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Dat zagen we ook in de eerste sessie. Toen speelden bijvoorbeeld mensen die zich op kantoor alleen bezighouden met financiële zaken. Zij kweken zo toch wat bewustwording.”