De handige door Ivy’er Jeroen Heijmans ontwikkelde FMECA-tool (Failure Mode Effect & Criticality Analysis) is inmiddels al ruim 250 keer gedownload. Hoog tijd om even met de maker ervan te spreken.

Jeroen werd aanvankelijk door Ivy Global ingezet bij Tremco Illbruck, een bedrijf dat producten en diensten voor hoogwaardige oplossingen op gebied van afdichting en verlijming in de bouw levert. Jeroen kreeg samen met zijn projectmanager Patrick Boele de opdracht om de onderhoudsplannen voor Tremco Illbruck verder te verbeteren. Daarbij maakte hij een tool, waarvan al snel duidelijk werd dat deze ook voor andere bedrijven handig in het gebruik is.

Handig en praktisch tooltje

“Ik had al ervaring in Excel en Patrick met het uitvoeren van een FMECA”, vertelt Jeroen. “Nu was het vooral de vraag hoe we dat konden samenvoegen en vertalen naar een handig te bedienen tooltje en hoe we dat tevens praktisch konden maken in het gebruik.” Een FMECA houdt in dat er wordt gekeken naar hoe een asset defect kan gaan en wat het effect van dat defect op je productie of andere doelstellingen is. “Stel dat er een belangrijke klep kapot is, dan ligt daardoor alles in die lijn plat, omdat bijvoorbeeld een producttoevoer niet meer mogelijk is. Niet alleen moet er gekeken worden naar de frequentie en de gevolgen van een kapotte asset, maar ook naar de mogelijk oorzaken van een defect. Want een klep kan op meerdere manieren kapotgaan. Door bijvoorbeeld verroesting, verkeerd gebruik of beschadiging.”

Een FMECA wordt in verschillende fases uitgevoerd om de faalgegevens boven water te krijgen. Daarbij praat je met onder andere de engineers van het bedrijf aan de hand van de procestekeningen (P&ID’s). Al deze gegevens worden per asset verzameld en in de tool geplaatst. “Het resultaat wordt weergegeven in een risicomatrix, waarin elke asset de kleur groen, geel, oranje of rood krijgt. Aan de hand van de kleurtjes wordt weergegeven of iets risicovol is of niet. Is het risicovol, oranje of rood, dan wil je dus voorkomen dat het stuk gaat en ga je daar een onderhoudsplan voor schrijven.” Verder zijn er nog andere factoren die meespelen binnen een FMECA. Zo moet er ook rekening worden gehouden met verschillende wet en regelgeving die onderhoud voorschrijven.

Complimentenkanaal

Inmiddels stromen de complimenten over de FMECA-tool binnen. Bij Ivy Global is er zelfs een apart Slack-kanaal aangemaakt, waarin de complimenten worden verzameld. Zo vinden gebruikers het tof dat de tool gratis te verkrijgen is en zijn ze ook over de kwaliteit ervan te spreken. “Ik vind het op dat soort momenten ook leuk om te kunnen zeggen dat ik die tool ontwikkeld heb”, aldus Jeroen. De FMECA-tool die je op de website van Ivy vindt, is nu voor algemeen gebruik ingericht. Sommige bedrijven vragen dan ook om de tool iets meer toe te spitsen op hun wensen of om deze nog iets uit te breiden. “De tool is gelukkig heel dynamisch opgezet, zodat het mogelijk is om één bedrijfsdoel met een matrix van 1 bij 1 erin mee te nemen, maar ook een matrix van 6 bij 6 met ruimte voor zes verschillende bedrijfsdoelen. Momenteel werk ik voor Ivy bij een andere opdrachtgever, Euroloop, daar wordt de tool ook toegepast. Handigheidjes die hier nieuw ontdekt worden, komen weer terug in nieuwe versies van de tool.”

De FMECA-tool is volgens Jeroen ook te gebruiken door bedrijven waar Ivy Global zich doorgaans niet op focust. “Elk groot bedrijf moet een onderhoudsplan hebben. Of het nou om een tank- of olieopslag gaat of om een ziekenhuis. Je kan er natuurlijk voor kiezen om alles te onderhouden, maar de FMECA is een goede tool om je inzicht te geven in waar er onderhoud nodig is. Zodat je alleen de belangrijke dingen onderhoudt. Dat zorgt ervoor dat je tijd en geld bespaart.”

Geïnteresseerd in een IVY student voor uw bedrijf? 
Neem een kijkje bij onze diensten of neem direct contact op.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Zo stoomde Ivy Jorn klaar voor zijn baan bij VDL

  09 januari 2023

 • as-built as a service

  MOT maakt al jaren gebruik van onze as-built as a service

  14 april 2022

 • Efficiënt met spareparts: 'Je wil ze niet in overvloed op je plank'

  02 oktober 2020