traingen

Ed traint de Ivy'ers: 'Ik heb er zelfs een vrije dag voor over'

Kasper Hermans - 28 mei 2021

Dat de studenten van Ivy Global goed beslagen ten ijs komen als ze een project starten, komt mede door Ed van Hal. Hij biedt diverse trainingen aan die gevolgd worden door de Ivy’ers.

Ed is geen fulltime trainer, maar combineert dit met zijn vaste baan. ‘Ik heb een job bij Pilz, waar we veiligheidstechniek doen. Daarnaast verricht ik freelancewerkzaamheden, waar ik onder andere trainingen verzorg op het gebied van met name techniek en management. Maar ik heb eerder ook wiskundetrainingen gedaan. Dat doe ik via het trainingsbureau ZAAM, dat dan weer door Ivy wordt ingehuurd.’

Via-via rolde hij een aantal jaar terug het trainingswereldje in. ‘Een collega bij mijn vorige werkgever deed dat soort trainingswerk al als freelancer. Hij vertelde dat ze regelmatig mensen zochten en vroeg of ik dat niet mooi zou vinden om te doen. Nu vind ik mijn vak - elektrotechniek, waarmee ik ben begonnen – leuk en bij het ROVC zochten ze een docent voor een training die al liep. Toen heb ik mij daarvoor aangemeld en daar heb ik direct enorm veel plezier uitgehaald. Maar ik merkte ook andere voordelen. Zo bleef ik goed bij in mijn vak, want je moet je in de materie verdiepen. En ook het netwerk, de contacten die je opbouwt van mensen waar je in je baan mee te maken hebt. Dat maakte het voor mij heel interessant, waardoor ik verder ben gegaan met het geven van trainingen. En niet alleen dat, zo heb ik ook zelf lesmodules ontwikkeld.’

Snel schakelen

De groep die Ed bij Ivy Global voor zijn kiezen krijgt, wijkt vaak af van die tijdens een gemiddelde sessie. ‘Over het algemeen geef ik alleen volwassenonderwijs. Dat geldt voor Ivy natuurlijk ook, de studenten zijn stuk voor stuk jongvolwassenen. Net zoals bij  NCOI of ROVC overigens, al zijn ze daar soms ook wat ouder. Maar deze vorm van Ivy is vrij uniek, die opzet zie ik niet elders. De groep is zowel qua leeftijd, als qua achtergrond en opleidingsniveau vrij homogeen en het niveau ligt behoorlijk hoog. Het zijn immers allemaal studenten die (bijna) klaar zijn op de universiteit en je merkt dat wel degelijk. Ze zitten al in een flow om op hoog niveau kennis tot zich te nemen. Dat betekent dat je tijdens zo’n avondtraining heel snel kan schakelen. Daardoor creëer je heel veel dynamiek, kan je snel meters maken en dat maakt het heel leuk om te doen.’ 

Er zijn momenteel twee trainingen die Ed verzorgt bij Ivy Global. De eerder in een blog uitgelichte P6-training, die gaat over projectmatig werken, en projectsturing. ‘Populair gezegd de soft skills. Daar gaat het om wat jij meebrengt aan kennis en vooral communicatieve vaardigheden om een project succesvol te kunnen managen. Daarbij maak je eigenlijk een wandeling langs diverse methodieken, zoals bijvoorbeeld de Denkhoeden van De Bono. Aan de hand daarvan leer je onder andere over omgaan met conflicten of hoe kan je zonder dat je hiërarchische macht hebt toch invloed uitoefenen op een groep. Het is heel generieke kennis, die in allerlei situaties toepasbaar is, dus daarbij probeer ik wel de focus te leggen op het uitvoeren van projecten. Al is er af en toe wel een knipoog naar of een link met iets uit het dagelijkse leven te maken.’

Vrije dag opnemen

Wel komt het steeds minder vaak voor dat Ed door iets tijdens zijn trainingen verrast wordt. ‘Ik denk dat ik bijna alle situaties nu wel al een keer gehad heb. Toch probeer ik vooral de deelnemers te blijven prikkelen om hun ervaringen en verhalen te delen.’ Het geven van de trainingen is voor hem dan ook echt een passie geworden. Veel van zijn trainingen vinden ’s avonds plaats, maar als hij een training moet geven die de hele dag duurt, dan neemt hij daar gewoon een vrije dag voor op van zijn baan bij Pilz. ‘Uiteraard geef ik er daarvan uiteraard maar enkele per jaar, maar ik vind het zo leuk om te doen dat ik daar gerust af en toe een vrije dag voor over heb.’  

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • golfkarretjes

  Met golfkarretjes hielp Ivy bij Gate tijdens een turnaround

  11 februari 2022

 • Ivy Global introduceert de Gedeelde Tekenkamer

  22 juli 2021

 • asset management game

  Asset management game in de maak: 'We bouwen iets dat er nog niet is'

  03 juni 2021