Ivy’er Kevin Degens kreeg de opdracht om de inspectiepunten in de Sloecentrale makkelijk vindbaar te maken voor de inspectie en de inspecteur te assisteren bij een herscan van de verklaringen voor herkeur. Hij vertelt over zijn werkzaamheden voor de elektriciteitscentrale.

Regelmatig komt de inspectie langs voor de nodige recertificaties aan druk gerelateerde equipment, want aan de installaties in een energiecentrale zoals de Sloecentrale zijn tal van wetten en regelgevingen gekoppeld. Het is een complexe centrale, waar alle inspectiepunten in kaart gebracht moeten worden. Een duidelijke richtlijn ontbrak er voorheen. “Er zijn wel routebeschrijvingen, maar die waren voorheen op een papier gezet en ingescand”, legt Kevin uit. “Daar wilde Sloecentrale wat meer orde in laten aanbrengen, want anders zie je er straks door de bomen het bos niet meer.”   

Logische routebeschrijving

Het werk van Kevin moet ervoor zorgen dat de inspectie straks een logische routebeschrijving krijgt langs alle inspectiepunten. De truc is om alles zo in te delen, dat er zo min mogelijk verplaatsingen tussen de keuringen nodig zijn. “Het kan veel tijd schelen als meerdere van die keuringen bij elkaar gevoegd kunnen worden”, meent Kevin. “Daarom breng ik in kaart waar in de centrale de inspectiepunten zijn. Ik maak daarbij ook foto’s om zo gedetailleerd mogelijk te laten zien waar de inspectie uitgevoerd moet worden, waar de bijbehorende documenten te vinden zijn en welke P&ID’s benodigd zijn. Dit zorgt ervoor dat het voor alle betrokken disciplines gemakkelijker is om de juiste locatie te vinden en dit veel tijdwinst oplevert. Qua oppervlakte is de Sloecentrale niet eens zo extreem groot. Eigenlijk zijn vooral de centrale ketels heel groot, maar het is wel een wirwar van stoom- en condensaatleidingen.”

Het werk dat Kevin doet, levert een heel duidelijk werkpakket aan informatie op, waar de inspecteurs en contractors mee aan de slag kunnen. Dit tot groot genoegen van Peter Pijpelink, Technical Support Engineer bij de Sloecentrale. “Kevin maakt goede en handige werkpakketten, die we elk jaar of in sommige gevallen om het jaar weer opnieuw moeten gebruiken. Dus dat is iets waar we voor een enorm lange periode profijt van gaan hebben. Hij stelt als het ware een digitale werkmap - een moederdocument - samen. Daarin zit onder andere de P&ID met daarop het inspectiepunt aangegeven, een foto van de te inspecteren locatie en praktische informatie of er steiger- of isolatiewerken uitgevoerd moeten worden.”

Mes aan twee kanten

Het besparen van tijd en combinatie met het verminderen van het aantal recertificatie-items tijdens de inspecties is cruciaal voor de Sloecentrale. Want tijd is een mes dat op financieel gebied aan twee kanten snijdt. “Als de inspectie komt, dan is er vaak ook een onderhoudsstop en staat de centrale stil. Door mijn werk winnen we 10 tot 15 minuten per inspectiepunt. Dus het bespaart Sloecentrale heel veel geld als het werk weer sneller kan worden hervat. Ook worden de inspecties uitgevoerd door externe contractors, deze kunnen met deze werkmappen efficiënter en sneller werken wat weer manpower en uren scheelt.”

Vooralsnog is Sloecentrale zeer tevreden met de input van Kevin. “Het verloopt tot dusver perfect. Vooral op IT-gebied is hij enorm van toegevoegde waarde gebleken. Ik ben zelf vijftig jaar oud, dan vind ik het wel leuk om te zien hoe Kevin dat dan aanpakt. Hoe hij soms weer met een nieuw trucje komt om dingen sneller te digitaliseren. Het is voor hem ook geen probleem om alles zelfstandig in onze cloud te zetten.”

Voor Kevin is het project bij de Sloecentrale een fijne toevoeging aan zijn cv. “Ik studeer chemische technologie Rotterdam. Dat is een combinatie van chemie en werktuigbouwkunde. Bij werktuigbouwkunde ben je ook al veel bezig met het lezen van P&ID’s en processtromen. Daarbij heb ik onlangs ook al stage gelopen bij een bedrijf dat enigszins vergelijkbaar is met de Sloecentrale, dus dit is een mooi vervolg daarop. Een officiële beoordeling van mijn werk heb ik nog niet gehad, maar je ziet gewoon de vooruitgang en dat vind ik heel fijn."
Beeld: De Sloecentrale

Geïnteresseerd in een IVY student voor uw bedrijf?
Neem een kijkje bij onze diensten of neem direct contact op.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • ‘Bijzonder dat studenten van Ivy zo'n klus uitvoeren’

    16 juli 2022

  • Boskalis Environmental: Schiedam als blauwdruk, nu naar Amersfoort

    16 juli 2022

  • software-assetmanagement

    Van fysiek naar pc: Ivy richt zich op Software Asset Management

    28 juni 2022