Orde aanbrengen in de grote hoeveelheid P&ID’s en andere documenten. Dat was de opdracht die Ivy’er Steven Verwer voorgeschoteld kreeg, toen hij aan de slag ging bij Alco Energy.

“Het probleem dat Alco Energy had, was dat ze 200.000 bestanden op de cloud in hun server hadden staan, maar dat het lastig was om daar snel de juiste documenten te vinden”, vertelt Steven, die samen met Jochem Roubos aan de slag ging bij de Rotterdamse bioraffinaderij. “Het kostte ontzettend veel tijd om uit te vogelen in welk document je een bepaalde pomp kon vinden. Soms waren ze wel drie uur aan het zoeken naar één document.”

AutoCAD

Een groot aantal van die documenten waren P&ID’s. Met de technische tekeningen was dan ook het nodige mis. “Veel P&ID’s waren gemaakt in AutoCAD met shapefonts. Dat komt uit de tijd dat de tekeningen nog gemaakt werden met plotters”, legt Steven uit. “Dat werkte toen prima, maar tegenwoordig is dat niet meer nodig en zelfs onhandig, want zo’n shapefont zorgt ervoor dat de tekst niet te selecteren is. Dus moesten we de AutoCAD omzetten naar vectorbestanden met TrueType fonts. Een aantal oude P&ID’s waren niet in AutoCAD gemaakt en die hebben we zelf gescand op letters. Door daar tekst overheen te zetten, kunnen ze die nu selecteren en er op zoeken.”

In de P&ID’s zaten af en toe ook nog een aantal fouten, die er uit gehaald moesten worden. Zo zaten er her en der onnodige enters in, waardoor de tekst werd onderbroken en ook de identificatiecodes waren niet altijd op orde. “We hebben de notatie eenduidiger gemaakt. Dat is voor iedereen duidelijker. Als de code begon met bijvoorbeeld een C, kon dat zowel op een conveyor als een condensator slaan, dus dan wist je nog niets.”

Frustratie wegnemen

Van Hans Roelink, de technical manager bij Alco Energy, kregen Jochem en Steven de nodige complimenten voor hun werk. “Ik ben heel positief, met name over de originele manier om datamassa doorzoekbaar te maken. De kennis en kunde die ze hadden was boven verwachting en ook de manier van out-of-the-box denken bij het inzichtelijk maken van al die data en hoe ze dat geïmplementeerd hebben, heeft mij positief verrast.”

Steven denkt dat ze bij Alco Energy nog lang kunnen genieten van het werk dat hij en Jochem hebben verricht. “Het voornaamste waar wij voor gezorgd hebben, is het wegnemen van een flink stuk frustratie. Dat komt doordat het ontzettend veel tijd bespaart. De werknemers die al jaren bij Alco werken zullen het zelf niet zo vaak nodig hebben. Maar als er een keer iemand ingehuurd wordt om iets te repareren of voor een nieuwe licentie, dan hoeft hij alleen te zoeken met control + F. Dan tikt hij bijvoorbeeld ‘P503’ in en ziet hij in één keer: ‘dat is hem!’ en dan kan hij aan de slag. Zij worden daar gewoon blij van en dat werkt een heel stuk motiverender.”  

“We hebben het hele project met zijn tweeën uitgevoerd, alleen heb ik op het eind alles in mijn eentje geïmplementeerd. Wij hebben alles kunnen indexeren en ook gezorgd dat je kan filteren in het sharepoint. Eigenlijk is het een grote zoekmachine geworden. Een soort Google Drive, maar dan nog handiger”, vervolgt Steven. Volgens hem is het een techniek die net zo makkelijk toe te passen is bij andere bedrijven. “Ik denk dat veel bedrijven ook nog die oude shapefonts in P&ID’s hebben. Daarbij gaat het namelijk om een standaardtype dat vroeger veel gebruikt werd.” De methode van Steven en Jochem is ook gewoon door anderen te gebruiken. “We hebben er een handleiding voor gemaakt.”

Alles bij elkaar is dit volgens Steven een ideale klus om te laten uitvoeren door Ivy Global. “Wij komen niet met een dure standaardoplossing. Je koopt geen dure licentie, die je ieder jaar moet verlengen, want we werken gewoon vanuit het meestal al aanwezige sharepoint. Het is een eenmalige uitgave, die als je het goed onderhoudt ook werkt op de lange termijn. Het is voor ons ook geen hele lange klus. Voor die P&ID-tekeningen hadden we vier weken lang twee dagen in de week nodig.”

Geïnteresseerd in een IVY student voor uw bedrijf?
Neem een kijkje bij onze diensten of neem direct contact op.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Hoe kies je een geschikt DMS systeem? We helpen je op weg

    16 juli 2022

  • ‘Bijzonder dat studenten van Ivy zo'n klus uitvoeren’

    16 juli 2022

  • ‘Ontzettend belangrijk om jonge mensen over de vloer te hebben’

    16 juli 2022