Ivy Global groeit en dus zijn er ook steeds meer ex-Ivy’ers die inmiddels een vaste baan in de industrie hebben gevonden. Duco Schaefer is een van hen. Hij vertelt over zijn periode bij Ivy en over de invloed daarvan op zijn huidige werk.

In 2015 werd Duco door toenmalig projectmanager Pieter Wijne benaderd om te komen werken bij het project dat op dat moment onder zijn leiding werd uitgevoerd bij VOPAK. ‘Het concept van Ivy Global sprak me aan en het leek me bovendien leuk. Daarbij is het beter om werk te doen dat raakvlakken heeft met je opleiding dan om in de kroeg te gaan werken. Dit heeft een meerwaarde richting de toekomst.’ Zijn eerste opdracht werd er direct een waar hij veel uren voor zou verslinden. ‘Ik hielp om de P&ID-tekeningen te controleren en waar nodig up te daten. Daarvoor moest ik veel rondlopen langs de grote tanks en alles opmeten. Hiervoor kwam ik op verschillende locaties van VOPAK terecht. Hoewel het allemaal binnen één bedrijf was, had elke terminal toch een eigen sfeer. Op elke locatie pikte ik weer iets anders op en had je weer net even andere gesprekken.’

Inspectie digitaliseren

Later kwam Duco terug bij Vopak voor een ander project. ‘Voor de locatie in Vlaardingen heb ik inspectieformulieren gedigitaliseerd. De werknemers konden daardoor met een iPad naar buiten in plaats van met allerlei inspectiepapieren. Dat is natuurlijk wel lekker, zeker als het regent. Het mooie is dat ik onlangs hoorde dat dat project – 3,5 jaar nadat ik vertrokken ben – zich nog altijd ontwikkelt en steeds verder uitgebreid en geprofessionaliseerd wordt.’

Tussendoor voerde Duco nog een project uit bij Gate Terminal in de haven van Rotterdam. ‘Hier moest ik helpen het assetonderhoud bij mechanical engineering op orde krijgen. Dit gebeurde veel meer van achter de computer. Ik moest eerst de lijsten vanuit Excel updaten en daarvanuit de onderhoudsplannen updaten. Dat ging over grote turbines en pompen tot en met railsystemen. Het was totaal iets anders, maar juist ook heel interessant. Het was een heel erg datagericht project. Soms was het een beetje simpel handwerk, maar soms was er ruimte om slimmigheidjes toe te passen en macro’s te ontwikkelen. De uitdaging was hier ook om alles goed af te stemmen met de betrokken stakeholders. Daardoor kreeg ik meer van de kantoorsfeer mee.’

Goed geholpen

Duco kijkt met goede gevoelens terug op de ontwikkeling die hij dankzij zijn werk bij Ivy heeft doorgemaakt. ‘Toen ik met mijn eerste opdracht begon, was ik natuurlijk nog erg groen. In die tijd ben ik goed geholpen. Zo wist ik welke vragen ik kon stellen, werd ik naar het einde toe steeds ervarener en leerde ik om de dingen die ik al geleerd had in mijn voordeel om te zetten. Nu ziet Ivy er natuurlijk alweer heel anders dan in die beginperiode. Van de mensen die er nu nog werken ken ik dan ook alleen Ivan, Watse, Wietse en Jorn. Ik was op dat moment geloof ik student nummer tachtig op de lijst. Inmiddels zijn dat er veel meer. Ivy is een stuk professioneler en verder ontwikkeld, dat vind ik mooi om te zien.’

‘Het is een leerzame periode met het oog op de toekomst geweest. Al is er niet per se iets uit mijn Ivy-tijd dat ik nog een-op-een gebruik of dat een situatie nog eens exact zo is . Mijn huidige baan bij First Consulting als business consultant steekt sowieso heel anders in elkaar. Toch kan ik met zekerheid zeggen dat het positieve effecten voor mij heeft gehad. Alleen al doordat ik kon ervaren hoe het er binnen zo’n organisatie aan toe gaat. Ik zou het daarom zeker aanraden aan technische studenten om te kijken of je bij Ivy een project kan vinden dat bij je past. Het is ook een gezellig bedrijf om bij te werken. Ik weet niet hoe het nu zit, maar in mijn tijd werden er regelmatig borrels georganiseerd’, zo besluit Duco.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Een baan

  Bastiaan vond baan via Ivy-klus: ‘Insteek om iedereen blij te maken’

  12 april 2024

 • Ivy in 2023

  Aandacht voor de Ivy’er: ‘We willen dat werkgeluk op één staat’

  01 februari 2024

 • Zo werkte Ivy Global succesvol met de app van Prometheus

  06 april 2023