Bij de elektra – en gasnetwerkbeheerder Stedin is Ivy Global goed voor het uitvoeren van een aantal projecten. Senior maintenance engineer Freek Doornkamp was binnen Stedin de initiatiefnemer om met Ivy te gaan werken. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Stedin is onder andere in Zuid-Holland en Utrecht netbeheerder voor alle huishoudens en bedrijven, als het aankomt op gas en elektriciteit en draagt daar ook de verantwoordelijkheid voor netlevering. “Dat komt neer op twee miljoen klanten die we beheren. We hebben de verplichting om te zorgen dat het netwerk geplaatst is, dat mensen aangesloten zijn op dat netwerk en het onderhoud ervan.”

Expertise

De verantwoordelijkheid voor deze hoeveelheid aan klanten resulteert in een groot bedrijf met zo’n 3.500 werknemers en dan nog worden er regelmatig externen ingehuurd. Het was tijdens een gesprek met een van die externe krachten, dat Freek voor het eerst van Ivy hoorde. “Hij vertelde: ‘Deze organisatie ben ik tegengekomen, Ivy Global, en die kunnen jou best met bepaalde vraagstukken helpen en capaciteit leveren om het werk sneller af te krijgen.’” Er waren twee aspecten die Freek op voorhand zeer aanspraken over het concept van Ivy. “Enerzijds die kennis en expertise die ze in huis hebben met hun projectleiders. Anderzijds een stukje innovatie en out-of-the-box-thinking van de studenten. De energie en het verfrissende dat daarbij hoort. Ook dat je werkt met jonge professionals, die ervaring op kunnen doen, spreekt mij aan. Dat je als Stedin iets kan bijdragen aan hun professionalisering.”

Inmiddels is de eerste opdracht die Ivy bij Stedin kreeg afgerond. “Die klus had te maken met onze basis op orde krijgen”, vertelt Freek. “Stedin heeft ongeveer 16.000 verschillende assets in beheer en onderhoud binnen het Stedin-onderdeel hoogspanning. Van al die assets wilden we een duidelijk gestructureerd beeld krijgen van de metadata om ons onderhouds beheersysteem in te richten. Informatie als wat voor asset is het, waar staat de asset en hoe oud is de asset.” Een additionele vraag was om de twee systemen waar Stedin gebruik van maakt met elkaar te laten praten. “Door de tool die we samen met Ivy gebouwd hebben, kunnen we de twee systemen met elkaar linken. Het is een conversietool geworden, waardoor we de data van systeem A en systeem B met elkaar in relatie kunnen brengen. Hierdoor hebben we nu één waarheid binnen ons systeem.”

Meer vrijheid

De uitkomst stemde Stedin zeer tevreden. “We hadden een gekaderde opdracht gegeven. Het product is nog beter geworden en sluit nu beter aan.” Dit is de reden dat er nog een verzoek ligt om een nieuwe tool te ontwikkelen. “Door het vertrouwen uit de eerste opdracht zullen de studenten meer vrijheid krijgen bij het invullen van de komende opdracht. De vraagstelling is versimpeld: Dit is onze vraag en dit is wat we aan output verwachten. Aan jullie de taak om dat in te vullen en te realiseren.”

De nieuwe tool moet als het ware de actie-reactie binnen het bedrijf uittekenen op het gebied van onderhoudsplanning. “Als ik hier aan de knoppen ga draaien, wat gebeurt er dan? Wat zijn de investeringen die we dan moeten gaan maken? Wat kost het onderhoud de komende twintig jaar als we deze scenario’s gaan invoeren? Welke capaciteit hebben we daar voor nodig?” Die gegevens moeten in de tool dan ook gevisualiseerd worden, zodat Stedin de kosten van het onderhoud gelijk over de jaren kan verdelen. “Als men iets niet fijn vindt op de financiële afdeling, is dat je een zaaglijn aan investeringen hebt lopen. Dus het ene jaar meer uitgaven en het andere aanzienlijk minder. Het liefst zien ze een basislijn, die aangeeft: ‘Het is nagenoeg altijd dit bedrag. En zo zal deze kostenpost verder groeien door de jaren heen.’ Zo kan je op financieel gebied de controle krijgen en rekening houden met de risico’s.”

No-nonsense instelling

Behalve het werk dat Ivy levert, is Freek ook blij met de no-nonsense instelling. “Ivy kon snel inspelen op onze vraag. Niet teveel poespas, gewoon lekker aan de slag. Je kan het ook heel mooi aanpakken. In een duur pak met een dure auto naar iemand toe rijden en een hele mooie presentatie vol met gebakken lucht geven. Maar dat past niet bij Ivy. Zij zeggen gewoon: ‘Dit is het, zo gaan we het oppakken en we gaan samen succes boeken.’”

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Veranderkamer

  Lieke en Bo bezochten hun Toekomstkamer: ‘Verbaasd hoe effectief het was’

  14 juli 2023

 • voortgangskaart

  Ivy Global ontwikkelt handige voortgangskaart voor bij projecten

  30 september 2022

 • Boskalis Environmental: Schiedam als blauwdruk, nu naar Amersfoort

  16 juli 2022