Ongeacht wat je maakt, aan het maken van technisch ontwerpen met CAD-programma’s kan je heel veel tijd kwijt zijn. Zelfs als er de nodige technische hulpmiddelen zijn. Ivy’er Sander Boers schrijft daarom een code, die het ontwerpen een stuk makkelijker maakt.

Bij het bedrijf dat Sander de opdracht gaf, hebben ze te maken met technisch complexe installaties. “Ze maken hier grote boxen, zogenaamde tuned mass dampers, waarbinnen een groot stuk, vaak staal, tegenbewegingen kan maken”, zo legt Sander uit. “Die dempers absorberen dan de trillingen van bijvoorbeeld de wind of een aardbeving. Tuned mass dempers worden vaak ingezet bij hoge torens, wolkenkrabbers, maar ook andere hoge gebouwen zoals vlaggenmasten of achtbanen. Als je bij een achtbaan geen demper hebt, dan blijft zo’n karretje heel lang natrillen na een ritje en dat is niet goed voor het materiaal. Dankzij zo’n demper is een karretje na twee trillingen alweer uit getrild.”

Python of Euromast

Uiteraard is het een enorm verschil of je een demper maakt voor de Python of de Euromast. “Voor elk project moet zo’n demper steeds opnieuw ontworpen worden”, vervolgt Sander. “Daarbij moet alles elke keer opnieuw bepaald worden. De massa, de diameter, de slaglengte, de draagarmen. Het is vrij moeilijk om dat steeds aan te passen, omdat bij alles dat je doorvoert elke waarde meebeweegt. Het zijn dus allemaal berekeningen, die je zelf met de hand moet doorvoeren in het CAD-programma Autodesk Inventor. Dat stuurt vervolgens een kopie naar de werkplaats. Ik ben nu bezig om een menu te ontwikkelen dat alle berekeningen voor jou doet. Dan geef je jouw voorkeuren en wensen aan en moet dat programma straks alles kunnen berekenen, waarna het model zich dan zelf opbouwt. Dat menu ontwikkelen kost nu nog veel tijd, maar dat levert hun straks ook weer enorm veel tijdwinst op.”

Maar om die tijdwinst te behalen, investeert Sander eerst zelf flink wat tijd. “Het valt me wel soms nog tegen, want Inventor is niet het meest makkelijke programma om mee te werken. Als je een foutmelding krijgt, duurt het vaak best lang om uit te zoeken, waar die foutmelding zit. Dan zit je zelf die code door te speuren. Daar word je soms wel gek van.” Hoewel Sander nog druk bezig is met de opdracht, is zijn projectmanager bij Ivy Global, Wietse Jelsma, nu al enthousiast over wat hij bereikt. “Hij heeft er een heel mooi stukje code voor geschreven. Dat model dat hij maakt is zo intelligent, straks hoeven ze alleen nog maar een aantal parameters in te vullen en dan wordt de demper automatisch gemaakt.”

Overal op toepassen

De code waar Sander aan werkt, is volgens Wietse niet exclusief toe te passen op tuned mass dampers. CAD Autodesk Inventor is immers een veel gebruikt programma voor het ontwerpen en visualiseren van technische modellen. “Het principe kun je natuurlijk op alles toepassen of dat nou om een graafmachine met een grotere grijper gaat of om een verandering in de opbouw van een zuiveringsinstallatie.”

Het technische werk kent voor Sander weinig verrassingen. “Voor mijn studie werktuigbouwkunde moest ik al regelmatig constructies modelleren met CAD-programma’s. In programmeren had ik mij uit interesse al verdiept, het nodige via het internet uitgevonden en mezelf aangeleerd.” En daarin is Sander niet de enige Ivy’er. “Dit zijn dingen die heel veel studenten nu leren op het hbo en op de TU”, benadrukt Wietse. “Ze hebben ervaring met modelleren, maar ook een stukje code schrijven en programmeren. Het schrijven van dit soort codes is iets dat ideaal is om door Ivy’ers te laten doen.”

 

Geïnteresseerd in een IVY student voor uw bedrijf?
Neem een kijkje bij onze diensten of neem direct contact op.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Pyton

    Ivy'er brengt Python-kennis in praktijk: 'P&ID's automatisch overgezet'

    09 juni 2022

  • as-built as a service

    As-built as a service: wij houden de wijzigingen in jouw tekeningen bij

    17 februari 2022

  • online platform

    Ivy ontwikkelt digitaal platform dankzij SLIM-subsidie: ‘Er is zoveel kennis’

    12 maart 2021