Als je bij Ivy Global in dienst bent, kan je in het bezit komen van aandelen van Ivy. Hoe dat in zijn werk gaat en hoe de andere zaken rondom de aandelen geregeld zijn, leg ik uit in deze blog.
Ivy Global bestaat uit twee bv’s, waarin het werk gedaan wordt met daarboven een overkoepelende holding bv. Daarboven hebben we weer een stichting gezet en die heeft een derde van de aandelen in zijn bezit. Binnen die stichting kan je de aandelen certificeren. Het grote voordeel daarvan is dat je die certificaten onderling kan verhandelen zonder dat je naar een notaris hoeft te gaan. Dat kan met aandelen van een bv niet. Dat kost je tweehonderd tot in het slechtste geval wel tweeduizend euro per transactie; een flinke kostenpost als jij enkel een paar aandelen van 25 euro wil kopen.
Toen we dit een paar jaar geleden uitrolden, heeft iedere medewerker een aantal certificaten gekregen, afhankelijk van hoelang degene in dienst was. Zo wilden we het op een leuke manier starten en aanjagen. Het gaat er niet eens om dat dat heel veel geld is, maar het gaat meer om het stukje eigenaarschap dat je daarmee creëert. Je wordt immers certificaathouder en dus voor een stukje eigenaar van het bedrijf.
Waardebepaling
We hebben in het verleden een specialist ingehuurd om Ivy te laten waarderen. Die keek naar dingen als: hoeveel geld zit erin? Wat voor kasstromen zijn er? Hoe ziet het toekomstperspectief eruit? Vooral die laatste was daarin belangrijk. Ongeveer de helft van de waarde werd bepaald door de toekomst. Het is heel lastig en iets waar je heel erg over kan twisten, afhankelijk van wat jouw belang is. Daarom hebben we een simpele formule opgesteld, die enkel kijkt naar feitelijke cijfers uit het verleden.
Dit zijn onze vuistregels voor de waardebepaling van Ivy.
- 0,8 keer de omzet van het afgelopen jaar
- 5 keer de winst van vorig jaar vóór belastingen en afschrijvingen
- 3 keer de winst van vorig jaar na belastingen plus twee keer de winst van het jaar daarvoor plus één keer de winst van het jaar daarvoor (dus twee jaar geleden) plus het eigen vermogen.
De uitkomst is het gemiddelde van deze drie regels. Het leuke is, het is geen hogere wiskunde. Iedereen met inzicht in de cijfers kan dit vrij simpel uitrekenen. Dit doen wij een keer per jaar als het jaarverslag er is, dus daarna ligt de waarde van de certificaten voor twaalf maanden vast. We hebben verder een online platform ingericht, waar het verhandelen mogelijk is. Dus op elk moment van de dag kan jij bepalen of je certificaten wil kopen of verkopen. Medewerkers kunnen ook zelf bepalen of ze certificaten willen ontvangen bij bijvoorbeeld hun salaris. Dat ze zeggen: geef mij maar 200 euro per maand minder op m’n rekening en voor 200 euro aan certificaten.
Eigenaarschap
Vooralsnog kunnen enkel vaste medewerkers aandelen kopen. Dat komt ook doordat medewerkers verplicht zijn de certificaten van de hand te doen als ze uit dienst gaan. Als je dat zou moeten bijhouden met alle studenten die komen en gaan, is dat ontzettend veel werk. Verder zijn vaste medewerkers ook betrokken bij de besluitvorming en beleidsvorming, een stukje eigenaarschap met certificaten past daar goed bij. Dat stuk eigenaarschap is in het kader van zelfsturing ook een belangrijke reden geweest om de certificatenoptie in te voeren. Dat de medewerkers het gevoel krijgen dat Ivy ook voor een stukje van hen is.