volvo

Industrie 4.0: zo helpt Ivy'er Furkan Volvo Cars Gent om 'smart' te worden

Sofie Smulders - 03 januari 2019

Waar de meeste van zijn voorgangers zich bezighielden met het technische plaatje, stort Ivy’er Furkan Göksu zich bij Volvo Cars Gent op de IT-kant.

Furkan is Business Intelligence Consultant bij het autobedrijf. “Wat ik doe is het verzamelen van data binnen Volvo Cars Gent en het proces van data omzetten naar informatie, door deze data te visualiseren. Datavisualisatie leidt tot kennis en aanzetten tot adequate actie.” Business Intelligence wordt vooral in de bankwereld toegepast, maar je ziet het nu ook steeds vaker in fabrieken. Furkan werkt op dit moment in de lasfabriek. “Volvo is echt een nieuwe fase ingegaan, ze willen een smart-fabriek worden, ook wel industrie 4.0 genoemd. Ik ben bij hen binnengekomen ter ondersteuning. Kort gezegd kun je wat wij doen omschrijven als ‘communiceren met robots’. In realtime wordt de informatie weergegeven op dashboards in de fabriek.”

Voordelen

Werken met online dashboards heeft meerdere voordelen. “Ten eerste zorgt het voor een efficiënter werkproces”, legt Furkan uit. “Binnen een minuut heb je een overzicht van verzamelde en gerapporteerde data, waar dat eerst een werk van een paar uur was. Daarbij is de informatie een stuk toegankelijker. Het is een openbaar platform waar iedereen bij kan. In plaats van een excelbestand kan iedereen nu de voor hem of haar relevante informatie zelf genereren. Plus: je hebt geen hard skills nodig om de tool te kunnen gebruiken, het is heel simpel.”

Inzichten

Om tot zijn inzichten te komen, ging Furkan steeds met de eindgebruiker in gesprek. “Eerst brengen we de flow in kaart. Vervolgens analyseren we hoe de data verzameld wordt en welke knoppen en tabellen er bijvoorbeeld bij komen kijken. En dan ontwikkel ik een simpel dashboard, die wordt getest met de eindgebruiker. De volgende stap is het koppelen van het dashboard aan de database en vervolgens maken we een real time-connection. Dat betekent dat de rapportage continu wordt bijgewerkt. Medewerkers kunnen dan klikken op de producten van hun interesse. Zo kan een manager bijvoorbeeld met een simpele klik alle W-vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom) tevoorschijn toveren en beantwoorden. Daarbij heb ik voorgesteld om een interactieve handleiding te implementeren met video’s. Deze handleiding zorgt ervoor dat de eindgebruiker de tool sneller leert gebruiken.

Meer tijd voor data-analyse

Toen Furkan binnenkwam bij Volvo Cars Gent waren zijn werkzaamheden nog niet helemaal ingekaderd. Inmiddels heeft hij zijn ervaring met data-analyse bij verschillende managers gepresenteerd. Furkan krijgt veel enthousiaste reacties. “Eerst waren ze 80 procent van de tijd bezig met data verzamelen en konden ze maar 20 procent van hun tijd besteden aan analyse. De interactieve dashboards zorgen ervoor dat dat omgedraaid wordt: nu kan 80 procent van de tijd besteed worden aan analyseren.”

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Boskalis Environmental: Schiedam als blauwdruk, nu naar Amersfoort

  16 juli 2022

 • ‘Ontzettend belangrijk om jonge mensen over de vloer te hebben’

  16 juli 2022

 • software-assetmanagement

  Van fysiek naar pc: Ivy richt zich op Software Asset Management

  28 juni 2022