Het slimme asset- en equipmentoverzicht dat Rob van den Boogaart van Air Liquide met studenten van Ivy Global bedacht, viel net buiten de innovatieprijzen van de gasleverancier, maar gooide wel dermate hoge ogen dat ze het project nu ook bij onze Zuiderburen gaan uitvoeren.

Air Liquide is een productiebedrijf van industriële gassen als waterstof, koolmonoxide en argon. Die gassen leveren ze via een pijpleidingnetwerk onder de grond aan klanten zoals Shell en ExxonMobil. Rob van den Boogaart is bij Air Liquide verantwoordelijk voor inspecties van drukapparatuur. Voor vier locaties in Nederland, Terneuzen, Shell Pernis, Bergen op Zoom en Rozenburg, voert hij beoordelingen van wijzigingen, modificaties en reparaties uit.

Innovatie

Innovatie is een van de belangrijkste pijlers van Air Liquide. Dat het bedrijf deze waarde onder werknemers stimuleert, demonstreert het bijvoorbeeld door de jaarlijkse innovatiewedstrijd. “Ieder jaar krijgt iedereen de kans om een of meerdere ideeën aan te leveren”, vertelt Rob. “Deze worden door een team beoordeeld en bekroond. Afgelopen jaar heb ik zelf toevallig gewonnen. Samen met een collega heb ik een inspectieafdeling opgezet, die gecertificeerd is. Dit zorgt ervoor dat we meer zelf mogen doen en geen extern inspectiebureau nodig hebben. Het werkt een stuk efficiënter en is dus echt innovatie op het gebied van procesverbetering.”

Ivy Global ondersteunt Air Liquide op het gebied van asset- en equipmentlijsten. “We hadden nooit echt een goed overzicht van al onze assets en equipment. Onze eerste vraag aan Ivy Global was dan ook of zij dat voor ons konden maken. Zij hebben een overzicht gemaakt en daar formules in aangebracht waardoor we geautomatiseerd en dus ook sneller kunnen werken.”

Asset- en equipmentlijsten 

Een van de studenten die meewerkte aan dat project is Kris Manna. “Het project bij Air Liquide was mijn allereerste vanuit Ivy. Het zou in eerste instantie maar een half jaar duren, maar het is ondertussen uitgebreid naar andere plekken, waaronder Antwerpen. Daar ga ik samen met een collega deze werkwijze uitleggen.”

Slimme formules 

Kris legt uit hoe het werkt: “Je moet je voorstellen dat als je de informatie over al die duizenden leidingen en honderden delen equipment allemaal handmatig moet verwerken, dat je daar jaren mee bezig bent. In het kader van innovatie hebben wij erover nagedacht hoe we dit efficiënter kunnen aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het omrekenen van kelvin naar celsius, hoe verwerk je dat zo in een spreadsheet dat het programma dat automatisch omzet? In dat kader hebben we een aantal formules opgesteld en verwerkt in een document dat de mensen van de inspectie kunnen gebruiken. Dit document zijn we nog altijd aan het perfectioneren en we kunnen het inzetten op alle locaties.”

Net buiten de prijzen 

“Het is ook een van de innovatie-ideeën geweest”, aldus Rob. “Helaas viel het net buiten de top 3, dus net niet in de prijzen. We gaan het zoals gezegd wel verder uitbreiden naar België, want we zien het profijt er absoluut van in.”  

Rob is tevreden over de samenwerking met Ivy Global. “De formule werkt goed. Iedereen is anders, dat merk je wel. Waar de een precies doet wat hem gevraagd wordt, draagt de ander weer gemakkelijker zelfstandig verbeteringen aan. Maar de jongens die voor ons gewerkt hebben zijn in ieder geval positief en enthousiast en zo’n project van asset- en equipmentlijsten is er typisch eentje voor studenten.”

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • PED

    Hoe kunnen Ivy’ers helpen bij het voldoen aan PED en WBDA?

    31 augustus 2023

  • workflow

    Hoe om te gaan met PED en WBDA? (Workflow)

    10 augustus 2023

  • PED en WBDA: zorgplicht of keurplicht?

    26 mei 2023