Bij het woord innovatie denk je in eerste instantie misschien snel aan grote projecten met grootse resultaten. Kleine vormen van innovatie zijn echter ook nuttig en kunnen lastige of langdradige klussen een stuk lichter en efficiënter maken.

Fietsen on-site

Samen met Ivy-collega Kasper startte Frank midden in de zomer met een pilot bij Nyrstar, waar het hun taak was om P&ID’s te checken. Frank en Kasper waren gestationeerd in een kantoortje vooraan op het terrein. Het eerste fabrieksdeel dat ze moesten controleren was vanaf daar nog relatief dichtbij. “Het tweede fabrieksdeel, waar we in het voorjaar mee verder gingen en het overgrote deel van ons werk uitvoerden, lag een stuk verderop. We liepen een aantal keer per dag van en naar de fabriek, waardoor we op sommige dagen wel 40 minuten kwijt waren, puur en alleen met lopen. Daarom leek het ons handig om om fietsen te vragen. We hadden op het terrein wel eerder medewerkers zien fietsen, maar wisten niet of het voor onze werkzaamheden ook geoorloofd was om erom te vragen. Met onze contactpersoon hadden we inmiddels een goede band opgebouwd, dus we waagden het erop. Hij vond het een goed idee en gaf ons vier fietsen. Ook Remco, onze projectmanager vanuit Ivy destijds, was heel enthousiast en vond het een geweldig idee. Hij was blij dat we het geïnitieerd hadden en dat we op die manier ons werk zo efficiënt mogelijk wilden maken. Als student in dienst bij Ivy Global word je natuurlijk geacht om gewoon je werk te doen, maar ze stimuleren ons ook om projecten op een slimme manier aan te pakken en leren ons kritisch te kijken naar processen. Dat is in Ivy-termen ook echt dat stukje innovatie.”

 

fietsen

 

Vierkleurenpen voor P&ID’s

Wat gaat er niet zo goed? Wat kunnen we nog verbeteren? Innovatie zien ze bij Ivy Global óók in het klein, vertelt Watse Weber. “Een van de eerste projecten die we deden, bij Vopak, was volledig gericht op het controleren van P&ID’s. We hadden er nog weinig ervaring mee en ze hebben het ons in een dag geleerd. We gingen aan de slag met een klembord en A3-papier, P&ID’s zijn nu eenmaal groot. En we hadden dan ook nog vier verschillende pennen: een rode, blauwe, groene en zwarte. Ik merkte al snel dat we nogal aan het klungelen waren met die pennen. Dan viel het dopje weer ergens, terwijl je net ergens onderdoor kruipt. Heel onhandig en bovendien irritant. Typisch zo’n kleine frustratie waar je graag een oplossing voor vindt. Toen dacht ik: ‘hé, we hadden vroeger op school toch van die kleurenpennen? We zijn gaan zoeken en ja hoor: er bestaan pennen met de kleuren rood, groen, zwart en blauw. Nu gebruiken we ze overal. Het klinkt achteraf natuurlijk als common sense, maar zo’n ingeving kan een hoop verschil maken.”

Excel: ASAP Utilities

Toen Jelle Blom tijdens een van zijn eerste klussen in aanraking kwam met Excel ASAP Utilities, ging er een wereld voor hem open. “Het is een plugin met een paar honderd voorgeprogrammeerde acties, oftewel macro’s, die je ontzettend veel tijd schelen. De mogelijkheden zijn eindeloos: zo kun je cellen met dezelfde waarde dezelfde kleur geven, heel eenvoudig bepaalde tekens veranderen in alle cellen in het bestand, libraries aanmaken. Op dit moment ben ik bezig met een gigantische Excel-klus. Ik moet een sheet maken waarin werknemers variabelen in kunnen vullen. In die file moet ik berekeningen doen om uit te vinden of een tank het de aankomende vijftig jaar nog volhoudt. Met behulp van ASAP Utilities is het nu maandwerk in plaats van jaarwerk geworden. Ik was echt niet handig met Excel, maar na nog geen week met het programma gewerkt te hebben, was ik echt een goeroe. Ik raad iedereen aan om het in ieder geval een maandje gratis te testen!”

 

excel

 

Excel: pivot tables

Nog zo’n Excel-fanaat is Niels in ‘t Veld. Hij is lyrisch over pivot table, een functie waarmee je snel en gemakkelijk je gegevens kunt visualiseren in een draaitabel. “Als je weet hoe het werkt, is het echt super handig. Je kunt tags aanmaken voor bepaalde data waarmee je berekeningen wilt maken. Excel voert deze voor je uit en maakt er een helder overzicht van. Dit is bijvoorbeeld handig van het visualiseren van work orders. Je maakt groepen: dit zijn transportbanden, dit zijn de meters, dit zijn de typen. Je maakt er een tabel van, waarmee je vervolgens de groepen sorteert en alle typen ziet. Zo kun je heel snel zien hoeveel verschillende work orders je hebt.”

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Pyton

    Ivy'er brengt Python-kennis in praktijk: 'P&ID's automatisch overgezet'

    09 juni 2022

  • Ivy Global introduceert de Gedeelde Tekenkamer

    22 juli 2021

  • Malamute

    Ivy Global geeft weg: 5 dashboards van Malamute!

    13 januari 2021