Musk is een man die naar wereldproblemen kijkt en hij heeft het unieke vermogen dingen simpel te maken. De aarde raakt vol en daar moet je iets mee. Maar wat kan je? Hij heeft het antwoord: de planeet Mars klaarstomen voor leven. Dat klinkt misschien als Science Fiction, maar het is dichterbij dan men denkt.
Hiervoor moeten we duizenden raketten die kant op sturen, maar dat is niet te betalen. Dus moet je inventief zijn. Musk doet dat ontzettend goed. Hij durfde de strijd aan met NASA – die al sinds de jaren zeventig weinig aan haar techniek heeft gedaan, want in hun raketten zit minder rekenkracht dan in de mobiel in je broekzak – en hij bewijst dat het beter kan. Dankzij Elon Musk is de eerste stap naar in leven op een andere planeet begonnen.
Voorbeeld doet volgen
Als we dan iets verder kijken, zien we dat ook op aarde een energietransitie teweeg moet worden gebracht. Maar hoe breng je dat tot stand? Ook daar is Tesla ontzettend belangrijk in, dit bedrijf is puur opgezet omdat ze de industrie willen veranderen. Zij maakten de elektrische auto interessant, en zie wat er gebeurt: zo’n beetje de hele auto-industrie is nu ook elektrische auto’s aan het ontwerpen. Door een voorbeeld te stellen en klein te beginnen, kan je uiteindelijk iets groots teweeg brengen. Maar Musk kijkt verder dan een elektrische auto, dit is slechts een klein stukje van het energievraagstuk & de mobiliteit van de toekomst. Het opwekken en lokaal opslaan van energie zijn andere puzzelstukjes in de energietransitie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de transitie in mobiliteit. Daarover een andere keer meer.
Ik wil Ivy Global nog niet op hetzelfde voetstuk te plaatsen als Tesla, maar binnen ons bedrijf zijn we echt bezig met verandering. We willen theorie en praktijk integreren, dus vier dagen studie en een dag werken. Daarmee creëer je capaciteit en heb je met 70.000 technische studenten (14.000 FTE) in een klap het grootste innovatiebedrijf van Nederland, misschien zelfs ter wereld. Studenten kijken overal fris tegenaan en zitten bovenop de kennis. Die transitie moet met mensen gebeuren. Mensen moeten innoveren, want zij maken het verschil.
Katalysator
En ja, steeds meer mensen nemen die gedachte over. Aan de groei van Ivy Global zie je wel dat er vraag is naar verandering in de technische wereld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Ivy overbodig wordt. We zijn nu een katalysator tussen het bedrijfsleven en de technische opleidingen, maar uiteindelijk moeten zij zelf gaan inzien dat ze elkaar keihard nodig hebben.
De kern van het verhaal is dat we samen leven. (We hebben niet voor niets dat het woord ‘samenleving’ voor). Achterover leunen en toekijken is niet de manier waarop je de samenleving in stand houdt. Het ontstaat alleen maar doordat mensen iets terugdoen. Van een oude mevrouw helpen oversteken tot het opzetten van een bedrijf. Ivy moet de innovatie binnen het bedrijfsleven versnellen, dat is onze bijdrage aan de samenleving.
Geld is daarbij niet het doel. We hebben Ivy Global opgezet omdat je het gevoel hebt dat je iets goed doet. En hoewel het heel goed met ons gaat, schijnt het zonnetje niet iedere dag. Op die momenten helpt de gedachte dat we de technische wereld gaan veranderen enorm.
Kracht van herhalen
Mijn taak in dit geheel? Onze boodschap blijven herhalen. Dat kost tijd en er is geduld voor nodig, want het moet echt bij mensen landen. Een beeldhouwer maakt een mooi kunstwerk van een blok. Mensen zien slechts het blok, terwijl de beeldhouwer het eindresultaat al voor zich ziet. Aan mij de taak om mensen mijn eindresultaat voor zich te laten zien, zodat we kunnen gaan beeldhouwen aan een mooiere samenleving. Pas dan heb ik mijn werk goed gedaan.
Om die reden ga ik de komende maanden vaker blogs schrijven. Blijf op de hoogte en volg Ivy Global via onze LinkedIn-pagina.
Ook samenwerken?
Wil je weten wat we voor jouw technisch bedrijf kunnen doen? Neem contact op met Jorn. Hij legt je graag alle mogelijkheden uit.