Studenten die voor Ivy Global werken, hebben soms rondom hun studie andere toffe projecten lopen. Verschillende van hen zijn aangesloten bij de Dream Teams van de TU Delft. Zo ook recruiter Hendrik Hasenaar. Hij maakt deel uit van het Formula Student Team Delft dat elektronische racewagens ontwerpt.
Dit weekend staat hij met zijn team vlakbij de Red Bull Ring in Oostenrijk, waar Max Verstappen dan precies een maand geleden naar zijn eerste Grand Prix-overwinning van het seizoen racete. Hendrik zijn taak zit er dan al lang en breed op, hij is namelijk een van de ontwerpers van het team. “Elk jaar is er weer een nieuw team dat meehelpt met het bouwen van een nieuwe wagen. Ik heb dit jaar in het eerste kwartaal de underbody en de undertray ontworpen en het tweede kwartaal heb ik wat meer meegeholpen met de productie. Je begint met de designfase, dan kijk je naar wat er is vorig jaar is gemaakt. Dan ga je wat simpele tekeningetjes maken, waarin je aangeeft hoe je wil dat de flow gaat lopen. Uiteindelijk wil je dat steeds meer gaan concretiseren door modellen te gaan maken en die testen in de computational fluid dynamics. Dat analyseer je steeds en op basis daarvan maak je dan aanpassingen. Je bent dus continu kleine dingetjes aan het verbeteren.”
Het ontwerp dat Hendrik met zijn collega’s maakt, is cruciaal voor de competitie. En niet alleen omdat het invloed heeft op de snelheid van de wagen. “Je hebt ook een ontwerppresentatie. Dus je wordt ook afgerekend op dingen als hoe innovatief en goed doordacht het ontwerp is. Al die dingen worden allemaal bij elkaar opgeteld voor de competitie.” En dat is niet zonder succes, want onlangs werd er nog een wedstrijd gewonnen op het TT-circuit van Assen. “We nemen deel aan verschillende competities met allemaal internationale studententeams. Niet alleen die in Nederland en Oostenrijk, maar ook in bijvoorbeeld Hongarije. Je hebt een groot boek regels waar de auto aan moet voldoen. De wielbasis mag bijvoorbeeld niet veel langer zijn dan hij nu is (2 meter 10), maar er zijn ook andere voorschriften waar hij aan moet voldoen.”
Binnen het maken van het ontwerp heeft ook iedereen weer zijn eigen rol. Hendrik focuste zich vooral op de aerodynamica. “Daarvoor hebben dit jaar een extra groot team, we zijn met acht man, want er lag extra focus op dat vlak. Een paar mensen bekijken dan de aerodynamica per onderdeel en een paar kijken naar de productie van de wagen. Hoe deze gemaakt kan worden. Dan moet je niet alleen denken aan het materiaal, maar ook aan de manier van bevestigen en stijfheid.”
Voor Hendrik is het Formula Student Team Delft zijn minor. “Ik studeer voor industrieel ontwerper, dus het was wel een beetje een longstretch dat ik dan aerodynamica mocht gaan doen. Toch leek het mij heel vet om met aerodynamica aan de slag te gaan, dus heb ik het gewoon gevraagd. Zij dachten dat het handig kon zijn om iemand die veel inzicht heeft in vorm in te zetten op aerodynamica, iets dat ook heel erg ruimtelijk en visueel is. Ik zou op zich wel meer willen leren over aerodynamica, maar als ik mij daar echt verder in zou willen verdiepen, dan zijn dat een hele hoop schakeljaren. Alle ins en outs van de wis- en natuurkunde die erachter zit, is essentieel als je daarmee door wil gaan.”
Studie of niet, Hendrik haalt er veel plezier uit. “Ik ben misschien niet zo’n extreem toegewijd lid als enkele mensen die fulltime hiermee aan de slag zijn, maar ik vind het heel leuk om mijn steentje bij te dragen aan het team. Je leert veel over hoe zo’n groot project tot stand komt. Hoe alle onderdelen waar iedereen aan werkt bij elkaar komen als een grote puzzel.”
(Foto: Formula Student Team Delft)