Ivy’er Lars ging met VTTI naar Letland: 'Een heel toffe ervaring'

Kasper Hermans

Wie voor Ivy Global komt werken, is niet per definitie gebonden aan opdrachten binnen de Nederlandse grenzen. Lars Dellemann bracht tijdens zijn werkzaamheden voor VTTI een werkbezoek aan Letland.

VTTI is één van de snelst groeiende onafhankelijke energie op- en overslagbedrijven ter wereld met zo'n 1150 medewerkers, veertig verschillende nationaliteiten en een netwerk met wereldwijd zestien locaties, van Argentinië tot Maleisië. Lars bracht voor het VTTI project ‘Challenge the Norm – Deliver To The Limit’, een project gericht op het verder optimaliseren van VTTI’s operaties, een bezoek aan de terminal in Ventspils samen met VTTI operations director Clement Saaltink.

“We willen de data die wij binnen VTTI verzamelen, breder inzetten voor onze operaties”, zo legt Clement uit. “Daarom heb ik contact opgenomen met Ivy Global. We zochten iemand die samen met ons deze data verder kan analyseren. De gegevens en data worden vastgelegd in een wereldwijd systeem, en op onze terminal in Letland hebben we verder onderzoek kunnen doen en eerste bevindingen kunnen toetsen”.

Drie vraagstukken

Tijdens het project heeft Lars onderzoek gedaan naar drie thema’s. “Het eerste thema was utilities, het verbruik van elektriciteit. Voor het onderzoek verzamelden en analyseerden we verdere data over de mate van verbruik, en de correlaties met onze operaties. Het tweede thema behandelde de procedures rondom het schoonmaken van de tanks op de terminals. Via een vragenlijst en videogesprekken heb ik onderzoek gedaan naar de procedures hierbij. Op de VTTI-terminal in Ventspils is dit onderzoek ter plekke gedaan en heb ik ook een handover van een shift bijgewoond.”

Via het project Challenge the Norm – Deliver To The Limit wil VTTI haar operaties verder optimaliseren. “VTTI heeft hoge en uniforme kwaliteitsstandaarden die door al onze terminals opgevolgd worden”, vertelt Clement. “We streven hierbij ook altijd naar de meest efficiënte en veilige manier van opereren, en stellen hiervoor normen op. Met Challenge the Norm – Deliver To The Limit analyseren wij best practices per terminal en aan de hand hiervan stellen we de normen bij waar relevant.”

Stelling bij schoonmaken opslagtanks

Lars probeert tijdens zijn werk voor VTTI de verschillende vraagstukken te beantwoorden en bekijkt hierbij de processen op de terminals. Een goed voorbeeld van een efficiënt en effectief proces zag Lars op VTTI’s terminal in Rotterdam. “In Rotterdam wordt er een stelling gebruikt die ze voor de toegangsmangaten van de opslagtanks zetten, waardoor de werknemers makkelijk de tank in en uit kunnen gaan. Ook wordt de stelling, die waterdicht is,  gebruikt als een soort sluis om equipment veilig in op te bergen. Door de toegangsstelling verloopt het werk meer efficiënt. Daar wordt iedereen blij van.”

Voor Clement was het belangrijk om een veelzijdige Ivy’er aan te stellen voor dit project. “Eigenlijk was ik op zoek naar het schaap met de vijf poten. Voor dit project zocht ik een sociale en communicatief sterke zelfstarter, die ook contacten onderhoudt met de terminals. Lars bracht als externe inzet frisse inzichten mee, mede door zijn doortastendheid en scherpe vragen en analyses.”

Behalve dat Lars VTTI van dienst kon zijn, was het voor hemzelf ook een bezoek waar hij veel van heeft kunnen leren. “Het was voor mij een hele toffe ervaring om te werken in een internationale organisatie en werkzaamheden uit te voeren op de terminal in Letland. Het is goed om te zien hoe de terminal met veiligheid omgaat, hoe serieus veiligheid genomen wordt en dat er al heel veel geautomatiseerd is. Je merkt dat VTTI bereid is om nieuwe dingen te ontdekken en te innoveren. De terminal kent hele betrokken werknemers, wat het werken voor mij makkelijk en plezierig heeft gemaakt. Het is een heel mooie en bruikbare ervaring.”

(Foto: Arvis Kņazs)

ontvang de fmeca-tool

 Uitkomsten van de risicoanalyse per asset geautomatiseerd bepalen.
 Risico's onderbouwd in kaart met de onderhoudsactiviteiten.
 Ontvang de tool geheel gratis.

Recente posts