Als je als bedrijf artikelen levert binnen de technisch industrie, is het cruciaal dat jouw producten de juiste zijn. Ivy’ers Joris Neuman en Lars Delleman ontwikkelden daarom een handige quality assurance tool.
De twee kregen een opdracht bij een bedrijf dat bevestingsmaterialen levert. “Alles dat je maar kan verzinnen. Van lijm en klittenband tot spijkers en bouten”, vertelt Joris. “Er waren een paar keer dingen fout gegaan in de levering met onderdelen die niet helemaal klopten of niet goed meer waren. Ze moesten daarom meer zekerheid krijgen over de onderdelen die er aangeschaft en geleverd worden. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om hun klanten te garanderen dat alles goed geregeld is."
“Alle onderdelen hebben zo hun eigen specificaties”, legt Joris uit. “Stel dat je een spijker hebt dan staat er bijvoorbeeld dat hij tien centimeter lang moet zijn, met maximaal een afwijking van twee millimeter. Nou hadden ze een speciale microscoop aangeschaft, waar je een spijker onder kan leggen en die microscoop controleert dan of de spijker aan de specificaties voldoet. Alleen wat die microscoop kon meten, was voor hen toch niet voldoende om een degelijke ingangscontrole te hebben, dus hebben ze ons gevraagd of wij er wat mee konden doen. Daarbij was het niet zo dat ons ze gelijk vroegen om een tool te creëren. We waren heel erg vrij in hoe we het gingen aanpakken met als einddoel: zorgen dat alles klopte. We hebben eerst een procedure opgezet op basis van hun kwaliteitsmodules. Maar uiteindelijk moest alles ook geregistreerd worden en daarvoor bleek het ontwikkelen van een tool wel heel handig. Deze kan bijvoorbeeld bijhouden welke handelingen er zijn uitgevoerd en of het wel of niet klopte.”
In het begin was het op sommige momenten even zoeken. “We hadden allebei nog nooit met het programma Access gewerkt, dus was het puzzelen hoe alles in elkaar stak. Uiteindelijk ging het maken van de eerste versie toch vrij makkelijk. Daarna kregen we het verzoek van de opdrachtgever om er meer handigheidjes in te verwerken. Dat is allemaal gelukt, alleen des te groter en uitgebreider zo’n tool wordt, des te complexer het in elkaar steekt. Je komt dan meer bugs tegen die je moet repareren. Het inbouwen van de handigheidjes kostte in het begin dus tijd, maar zal op lange termijn vooral winst opleveren.”
Uiteindelijk ging het allemaal behoorlijk voorspoedig, vindt Joris als hij terugkijkt op het project. “Ik denk dat we de complete tool in nog geen twee maanden tijd hebben ontwikkeld en opgeleverd. En ik ben er ook trots op, want hij werkt goed. Hij is helemaal aangesloten op hun systemen, waar zij de bestellingen binnenkrijgen. Het enige dat ze hoeven te doen, is een nummer dat op het onderdeel staat in te vullen en dan worden direct de barcodes uitgedraaid. Bovendien wordt er allerlei informatie uit hun andere systemen gehaald. Het werkt bijna volledig geautomatiseerd en het is heel lastig om er fouten mee te maken. Dit was echt de beste oplossing voor hun probleem en het verloopt heel efficiënt.” De tool werd dan ook enthousiast ontvangen binnen het bedrijf met een klein feestje. “Toen we na al het werk het eindresultaat presenteerden, hadden ze een lunch georganiseerd voor het hele bedrijf. Het was leuk om op die manier waardering voor het werk te krijgen.”
Hoewel deze tool nu heel erg is toegespitst op de systemen van de opdrachtgever, zou deze volgens Joris met wat aanpassingen uitstekend te herproduceren kunnen zijn voor andere bedrijven. “Ik heb bij latere opdrachtgevers ook gemerkt dat we daar ook een heel eind zouden kunnen komen met de tool die we hier hebben ontwikkeld. Uiteraard zal je hem dan wel weer moeten tweaken naar de systemen van de nieuwe opdrachtgever.”