Kanters kan dankzij Ivy in één klap laten zien op welke punten het goed scoort

Kasper Hermans

Bij Kanters BV zorgde Ivy’er Florian Tournicourt ervoor dat het bedrijf goed voorbereid is op opdrachtgevers die bij het kiezen van een opdrachtnemer concrete prestatie-informatie in hun aanbieding verwachten die de expertrol van de opdrachtnemer onderbouwt.

Voor Kanters, een aannemer op het gebied van afvalwatertechniek dat als voornaamste opdrachtgever gemeenten en waterschappen heeft, was het belangrijk om dat goed op een rijtje te hebben, zo legt teammanager operations Sander Verhagen uit. “Het is vooral een aanbestedingsvorm die overheden gebruiken. Wanneer zij een project hebben, zeggen ze tegen ons: ‘Toon maar aan dat je de expert bent.’ Daarnaast is het bij opdrachtgevers die in hun gunningscriteria geen EMVI of Best Value Procurement toepassen een stuk overtuigender als we direct kunnen aantonen wat onze prestaties zijn geweest, dan wanneer we zeggen: ‘Wij zijn een goede aannemer.’”

Kwalitatief

Kanters wil daarom de data van de projecten die ze uitvoeren goed vastleggen. Dat deed het bedrijf tot op heden vooral kwantitatief, maar nu wil het ook de kwaliteit in kaart laten brengen. Daarom dook Florian in de archieven. “Voor dit project heb ik de data van de projecten die Kanters in de voorbije vijf jaar heeft uitgevoerd bekeken”, vertelt de Ivy’er. “Daarbij gaat het vooral om algemene informatie over de projecten. Dus om wat voor projecten het ging en hoe tevreden de klant daarover was. Dat heb ik allemaal in een database verwerkt, zodat Kanters dat bij volgende aanbestedingen op tafel kan leggen. Daarmee tonen ze dan aan dat ze bijvoorbeeld al vijf keer een renovatie hebben uitgevoerd bij een hoofdgemaal en dat de klanten dat gemiddeld met een 8 beoordelen. In één klap laat Kanters dan zien waar ze goed op scoren en dat ze al ervaring hebben met dergelijke, soortgelijke projecten.”

Florian ging bij opdrachtgevers van afgeronde projecten van Kanters langs met een enquête om over enkele specifieke punten een beoordeling te verkrijgen. Als het voor een potentiële klant cruciaal is dat bijvoorbeeld de communicatie met omwonenden goed verloopt, kan Kanters op basis van de enquêtes aantonen hoe zij hierop scoren. “Die enquête heb ik zelf opgesteld, in samenspraak met Sander, en naar opdrachtgevers opgestuurd. Een van de belangrijke delen in de enquête was het onderwerp duurzaamheid. Kanters wil graag weten of hun oplossingen volgens de klant duurzaam genoeg zijn." Alle ingevulde formulieren werden vervolgens door Florian verwerkt in een Excel-bestand. “Vervolgens heeft Kanters’ eigen ICT’er met een ander systeem (PowerBI) het omgezet tot een overzichtelijk dashboard met tabellen en grafieken.” 

Ontwerpproject

Voor Florian was het heel anders werken, dan bij zijn vorige opdracht voor Waterschap De Dommel. “Daar ging het om een DMAIC-analyse, een ‘verbeterproject’ met een ongedefinieerd probleem, terwijl het bij Kanters een ‘ontwerpproject’ is, waarbij er van te voren vaste parameters waren. De vraag was veel concreter: ‘Dit willen we hebben en dit moet het doen. Kun je dat maken?’ Dat maakte het een stuk makkelijker.”

Niet alleen naar opdrachtgevers toe denkt Sander het werk van Florian te kunnen gebruiken. Intern zou het eveneens van pas kunnen komen. “Stel dat wij een trend zien dat we op één onderdeel minder scoren, kunnen we hier verbetermaatregelen op toepassen zodat onze dienstverlening nog beter wordt. Op die manier krijg je waardevolle feedback. Wij zijn daarom blij met hoe deze opdracht heeft uitgepakt. Florian heeft onze wens goed begrepen, zelfstandig gewerkt en de vraag goed ingevuld. Daar kunnen we alleen maar tevreden over zijn.”

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

Recente posts