Veranderkamer

Lieke en Bo bezochten hun Toekomstkamer: ‘Verbaasd hoe effectief het was’

Kasper Hermans - 14 juli 2023

De Veranderkamer helpt je om met virtual reality (VR) jouw perspectief en doelen te visualiseren. Namens Ivy Global namen salesmanager Lieke van Lent en junior projectengineer Bo Valkenburg een kijkje in hun eigen Toekomstkamer.

De Veranderkamer heeft drie jaar geleden een coachmethodiek ontwikkeld in VR (de Toekomstkamer) en is opgericht door Sasja Dirkse en Angela Talen. Dit nadat ze eerder al samen 22 jaar een bureau hadden op het gebied van cultuurverandering en leiderschapsontwikkeling. ‘Aan het begin van de coronaperiode kwamen we veel jongeren tegen waar het mentaal niet zo goed mee ging‘, vertelt Sasja. ‘Ze ervaarden weinig perspectief, wat een heel belangrijke voorwaarde is voor welbevinden, geluk en succes. Met behulp van VR hebben we een methode ontwikkeld om mensen gevoel te laten krijgen bij wat ze willen, waar ze energie van krijgen. Door VR ervaar je dat meer en is de impact veel groter dan tijdens enkel een coachingsgesprek. Omdat mensen letterlijk in hun toekomst staan, hun Toekomstkamer.’

Toekomstbeeld in detail

Lieke was de eerste Ivy’er die bij de Toekomstkamer binnenstapte. ‘Dat ik hiervoor werd gevraagd kwam mooi uit, want ik twijfelde over welke opleiding ik wilde gaan doen. Ik heb de sessies gevolgd bij Sasja. Ze stelde heel veel vragen over hoe ik mijn toekomst voor me zag. En dan niet globaal, maar op allerlei manieren: hoe ziet je huis eruit? Met wie ben je dan? Wat doe je voor werk? En waar? En voor wie? Daar hebben we vervolgens foto’s bij gezocht om het visueel te maken: welk beeld past bij jouw toekomstbeeld? Die foto’s werden toen in je VR-kamer gezet en deze kon je daar clusteren, schuiven en groter of kleiner maken, waardoor je jouw ideale toekomst voor je kon creëren.’

Toen Lieke met VR-bril op in haar kamer stond, moest ze weer vragen beantwoorden. ‘Deze gingen dan vooral over de opleidingen waartussen ik twijfelde. Zo onderzochten we per opleiding of deze goed aanvoelde binnen dat toekomstbeeld. Welke matcht daar het beste mee. Wat daarbij extra hielp was dat Sasja een achtergrond heeft in het verandermanagement, de richting waarin ik graag een opleiding wilde doen. In mijn kamer kwamen we er al snel achter dat er een aantal opties te veel over projectmanagement ging, dus meer over het proces en structuur en minder over de mensen. Die scheidingslijn konden we al snel maken. Op basis van mijn sessies ben ik een opleiding gaan volgen aan het Instituut voor Veranderkunde, gericht op de menselijke kant van veranderkunde en hoe je mensen binnen een organisatie meeneemt in een verandering.’

Weggenomen scepsis

Ook Bo speelde met een opleidingsdilemma, toen hij de Toekomstkamer binnenstapte. ‘Ik wist nog niet exact wat ik met mijn toekomst wilde en dit klonk heel gaaf. Ik dacht: zelfs al werkt het voor mij niet, het is sowieso tof om aan zoiets mee te werken. Tegelijkertijd vroeg ik mij wel af hoe VR mij zou helpen met richting bepalen binnen mijn studie, maar de scepsis die ik had, werd snel weggenomen. Ik heb nu niet alles tot in detail uitgestippeld, maar er ligt wel een duidelijk pad om te volgen. Door de methode, waarin je in VR je eigen kamer kiest en daar vervolgens persoonlijk gekozen foto's inlaadt en deze schaalt naar de waarde die de foto voor je heeft (klein = relatief weinig waarde, groot = relatief grote waarde), word je in staat gesteld om visueel je prioriteiten en doelen duidelijker te stellen. Ik was verbaasd hoe effectief dat bleek.’

‘Het ging veel over studie- en carrièrekeuzes, maar daar is de Toekomstkamer niet specifiek op ingericht’, vervolgt Bo. ‘Dus als bleek dat er bepaalde dingen speelden in mijn sociale leven, dan hadden we het daar over. Dat had ik van te voren niet verwacht, maar dat vond ik het mooie eraan. Ik heb zowel op studie, sociaal als persoonlijk vlak wat voor mezelf eruit kunnen halen door het visueel te maken.’

Blokkeringen wegnemen

Een van de belangrijkste effecten naast het visueel maken, is het wegnemen van blokkeringen, zo legt Sasja uit. ‘Het idee is dat je keuzes maakt vanuit de toekomst en niet beperkingen die je uit het verleden meeneemt. Denken dat je iets niet kan bijvoorbeeld. Je ziet minder de beren op de weg dan tijdens een normaal gesprek. Wat ik bij zowel Lieke als Bo zag, was dat met de VR-bril op het vuur aangewakkerd werd. Het ontdekken van waar ligt mijn passie? En wat wil ik? Je zag dat dat makkelijker voor hen werd.’

Futuristische huizen

Haar bezoek aan de Toekomstkamer is Lieke goed bevallen. ‘Ik werd warm ontvangen, ze lieten mij thuis voelen in mijn kamer. Door het visualiseren en de vraagstelling kwamen er bepaalde dingen omhoog, waar ik zelf nog niet bewust mee bezig was, maar blijkbaar toch al een beeld bij had. Zoals, in wat voor huis woon ik over vijftien jaar.’

Bo denkt dat de Toekomstkamer van nut kan zijn voor Ivy’ers. ‘Veel studenten die bij Ivy komen werken hebben een halfjaar studiepauze of zijn zelfs helemaal gestopt, omdat ze niet precies weten wat ze willen. Dan is het heel mooi als ze zoiets als de Veranderkamer kan aanbieden om hen in hun keuzes te ondersteunen.’

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • voortgangskaart

  Ivy Global ontwikkelt handige voortgangskaart voor bij projecten

  30 september 2022

 • golfkarretjes

  Met golfkarretjes hielp Ivy bij Gate tijdens een turnaround

  11 februari 2022

 • Ivy Global introduceert de Gedeelde Tekenkamer

  22 juli 2021