Maximo: keuzes maken binnen waaier aan mogelijkheden

Kasper Hermans

Maximo is één van de veelgebruikte onderhoudsbeheerssystemen (obs) door klanten van Ivy Global. Dat is niet onlogisch, want met Maximo kan er ontzettend veel. Wij kunnen je goed op weg helpen met het werkklaar maken van het programma.

Kracht en valkuil van Maximo

De mogelijkheden voor jouw bedrijf lijken binnen Maximo haast eindeloos. Zo is het mogelijk om allerlei dingen aan te passen. Hierdoor kan je het obs helemaal naar jouw voorkeuren customizen. Bijvoorbeeld door gegevens wel of niet zichtbaar te laten maken in Maximo door bepaalde velden weg te laten. Dat kan enorm voordelig zijn. Bijvoorbeeld als je operators bepaalde velden wel of niet wil laten zien, dan kan je het eenvoudig compact en overzichtelijk houden. Verder kan je heel veel applicaties en modules koppelen aan het obs, zoals FMECA-studies en vergunningen.

Hoe aantrekkelijk dit alles misschien klinkt, in de veelzijdigheid van Maximo schuilt tegelijkertijd het gevaar. Overdaad schaadt, daar kom je achter als je van alle opties gebruik wil maken. Wat wij regelmatig zien bij klanten, is dat het obs tot in detail gecustomized is. Als er dan een update komt en het obs moet worden overgezet naar de nieuwe versie, dan heeft het programma moeite om al die instellingen goed over te nemen. Hierdoor ben je veel tijd en geld kwijt om vervolgens alles er weer netjes in te zetten.

Niet alles doen met Maximo

Er zijn dan ook bedrijven die zoveel applicaties in Maximo hebben gezet en er zoveel mee doen dat ze er in verzanden. De kunst is om te zeggen: soms moeten we bepaalde dingen juist niet willen doen met Maximo. Want alles daarin kwijt kunnen, is een enorme uitdaging. Je moet extreem goed kunnen programmeren om het programma met alles erin soepel te laten draaien. Daarom kan je ervoor kiezen verschillende processen via andere applicaties te laten verlopen.

Als je toch zoveel mogelijk via Maximo wil doen, is het aan te raden om daar een consultant voor in te huren. Omdat zo’n consultant veel geld kost, kan je Ivy Global inschakelen om het voorbereidende werk te doen. Onze meerwaarde is dat wij het voorbereidende werk te doen voor de consultant. Wij zorgen er dan voor dat er lijsten en pakketjes klaarliggen, die de consultant in batches kan uploaden. Vervolgens kunnen wij weer checken of alles goed is verlopen. Wij helpen onze klanten ook om hun ideeën te vertalen naar een praktische oplossing. Zo hebben we recent een KPI-dashboard ontwikkeld met Maximo-gegevens in Excel. Na goedkeuring vanuit de organisatie kan dit door een consultant binnen Maximo gemaakt worden.

Love it or hate it

Voor de mensen die met Maximo werken geldt: je houdt ervan of niet. Sommigen vinden het geweldig om mee te werken en anderen haten het. Toch bevat het programma ontegenzeggelijk vele handigheidjes. Zo is het uploaden van lijsten naar Maximo vanuit bijvoorbeeld Excel heel eenvoudig te doen. Hetzelfde geldt voor het uploaden van complete assetstructeren, dat verloopt allemaal prima. Ook lijsten met je spareparts, waarin elke sparepart netjes genummerd is en gekoppeld aan het juiste asset, kunnen heel goed als bulk geüpload worden in Maximo. Alles staat er dan in één keer goed in. Maximo ziet er bovendien strak uit, al is het nog niet zo visueel aantrekkelijk als enkele andere programma’s.

Het is belangrijk om Maximo niet te gaan misbruiken als documentmanagementsysteem (dms) voor het opslaan van documenten, zoals P&ID’s. Je kan wel wat documenten koppelen aan assets in Maximo, maar zodra je er teveel aan koppelt, wordt het programma traag en duurt het gebruik ervan eindeloos lang. Mix die twee systemen niet. Voor het opslaan van je documenten kan je het beste gebruik maken van je schijflocatie of bijvoorbeeld je Sharepoint. Met een simpele hyperlink kan je vanuit Maximo in één keer in je dms komen.

Wanneer het onderhoudsbeheersysteem in Maximo goed staat, kan je er veel profijt uit halen. Zo zijn er al een paar bedrijven waar Ivy Global ervoor heeft gezorgd dat ze digitaal kunnen inspecteren en dat levert enorm veel voordelen op. Zo schreven we vorig jaar in een blog: “Bij een klant hebben we er onlangs voor gezorgd dat alle inspecties digitaal verlopen en dat is echt heel gaaf. In het begin waren de monteurs nog wel aan het twijfelen over dat gedoe met zo’n tablet. Maar al snel merkten ze de voordelen en zeiden ze: ‘Geef mij die tablet maar!’”

De belangrijkste tips van Ivy voor het gebruiken van Maximo

  • Je kan veel applicaties aan Maximo koppelen
  • Laat niet alles door Maximo opknappen
  • Het uploaden van grote batches gaat gemakkelijk
  • Misbruik Maximo niet als documentmanagementsysteem


Meer weten over het gebruik van Maximo of andere onderhoudsbeheersystemen en welke rol Ivy Global daarbij kan spelen? Neem dan contact met ons op via het formulier.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

Recente posts