Een onderhoudsbeheersysteem (OBS) is de ruggengraat van je onderhoudsorganisatie. Je houdt overzicht op wie waarmee bezig is en bij wie bepaalde verantwoordelijkheden liggen. Bovendien is het een goed startpunt vanuit waar je andere zaken stap voor stap aan kunt pakken.

We gaan snel en effectief aan de slag met de implementatie van een OBS en hebben ervaring met veel verschillende systemen. Wij hechten aan een basis die op orde is en willen ervoor zorgen dat deze ook op orde blijft. Bij het opleveren van nieuwe projecten zorgen we dat alle data over assets in het OBS correct verwerkt is, dat het niet vervuild is met foutieve tagnummers en verwijzingen, kortom dat alles helemaal strak in het systeem staat. We geven je graag een paar van onze eigen praktijkvoorbeelden.

Ultimo

Vleesverwerker Vion in Boxtel had Ultimo aangeschaft, maar het vullen en inrichten ervan schoot erbij in. Dat kost namelijk nogal wat tijd. De grootste doelstelling van Vion was het kunnen aantonen van verplicht onderhoud bij audits. Daarnaast draagt het bij aan preventie van productieverstoringen en kan Ultimo dienen om werkprocessen binnen de technische dienst aan te sturen. Student Jeroen heeft Vion onder leiding van projectmanager Henri Spekkink geholpen met het implementeren en inrichten van Ultimo. Toen het systeem in gebruik genomen werd, heeft Sebbe werkvoorbereiders en monteurs begeleid in het gebruiken ervan. Lees hier meer over ons werk met Ultimo voor Vion.

Maximo

Voor een pilot met Waternet was het doel was om negentig object RI&E’s (Risico Inventarisatie en Evaluatie) om te zetten naar onderhoudsbeheersysteem Maximo. Via Maximo worden onder meer werkvergunningen aangevraagd en afgegeven. De RI&E’s waren aanvankelijk nog in Word opgesteld; voor elke RI&E moest er handmatig een uploadsheet in Excel worden ingevuld. Dat kostte veel tijd, maar studenten Ceylan en Casper bedachten een handigheidje om het proces te versnellen. En dat was niet de enige slimme truc die ze toepasten in het project bij Waternet. Hier kun je er meer over lezen

Meer met OBS

Student Joost kreeg zijn eerste klus via Ivy bij Vopak, waar toen net een project afliep waarin de P&ID’s werden opgeschoond. Op basis van die P&ID’s moest hun onderhoudsbeheersysteem gevuld worden. Dat was de taak van Joost. Ook Thijs ging voor een klant aan de slag met het onderhoudsbeheersysteem, een project dat al aangevangen was door collega Roy. Een flinke klus die hij op zijn eigen manier heeft ingevuld, zo vertelt Thijs in een eerdere blog

Wil je meer lezen over onderhoudsbeheersystemen? In deze blog zetten we de belangrijkste voordelen op een rijtje. Wat er moet gebeuren als een OBS eenmaal staat en wat je er nog meer mee kunt doen, lees je hier.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Zo werkte Ivy Global succesvol met de app van Prometheus

    06 april 2023

  • Zo bepaalt Ivy de onderhoudsstrategie bij een grote drankproducent

    10 februari 2023

  • Boskalis Environmental: Schiedam als blauwdruk, nu naar Amersfoort

    16 juli 2022