Met nieuwe klant Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) startte Ivy Global twee projecten. Eén van die projecten, een pilot bij een waterzuiveringsinstallatie, is net afgerond door student Christiaan Buitelaar.

Christiaan Buitelaar (23) is masterstudent Complex Systems Engineering and Management aan de Universiteit Delft. “Ik was vorig jaar zomer op zoek naar een bijbaan en wilde het liefst iets doen dat gerelateerd was aan mijn studie. Dat bleek nog best lastig, zeker parttime. Werkgevers willen toch vaak iemand met meer ervaring.” Toen kwam Christiaan bij Ivy Global terecht, maar niet zoals zovelen via het studentenwereldje. “Dat is een grappig verhaal; mijn vader reed naar huis, achter een auto van Ivy Global. Ik heb contact met ze gelegd en ik kreeg al gauw de vraag of ik langs wilde komen.” Na het kennismakingsgesprek was het even wachten op een passend project, maar ook dat liet niet lang op zich wachten. Christiaan ging aan de slag bij waterschap HDSR, voor anderhalve dag per week. 

Vergaarbak

Binnen HDSR werd Christiaan begeleid door Angelique Emo, die zich bezighoudt met Meridian (een beheerprogramma voor technische tekeningen). “Wij hebben een enorme hoeveelheid tekeningen. Waaronder nog veel oude gescande tekeningen. Door de jaren heen zijn er nieuwere AutoCAD-tekeningen toegevoegd en is er een indeling gemaakt op procesonderdeel. De gescande tekeningen waren nog niet onderverdeeld. Hierdoor is er een soort vergaarbak ontstaan van oude en nieuwe tekeningen. De klus om alle tekeningen in de juiste categorie te plaatsen en te bekijken welke tekeningen verouderd zijn wilden we al een tijdje aanpakken. Het ontbrak ons aan tijd en capaciteit. Toen zijn we gaan zoeken en kwam Ivy Global op ons pad.” HDSR besloot met Ivy een pilot te starten.

Bij HDSR kreeg Christiaan een map met een stuk of 800 tekeningen voor zijn neus. Er zat wel enige structuur in de mappen, maar goed ingedeeld waren ze niet. “Ik ben vrij zelfstandig aan de slag gegaan, door te beginnen met het plaatsen van de tekeningen in de juiste categorieën. Deze waren ingedeeld naar onderdelen van de waterzuiveringsinstallatie, bijvoorbeeld de zandvanger en de beluchtingstank. Uiteindelijk heb ik ook gekeken welke tekeningen niet meer recent waren, die heb ik verwijderd. Zo bestonden er nog tekeningen uit 1983 van apparaten die inmiddels niet meer aanwezig waren.” Tijdens het uitvoeren van zijn werk kwam Christiaan erachter dat het handig was om bepaalde gegevens, zoals de wijzigingsdatum, uit de tekeningen te halen. “Daarin heeft hij goed initiatief genomen, dat is toch net dat beetje extra”, vertelt Angelique, die het wel spannend vond om te werken met een student. “Je hebt toch altijd vooroordelen van tevoren, maar achteraf gezien waren dat echt aannames. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik de werkzaamheden vaak zou moeten uitleggen. Christiaan bleek het gauw op te pakken, de meeste dingen heb ik maar een keer hoeven zeggen. Ik ben uiterst aangenaam verrast. Met het resultaat dat er nu ligt, zouden we dezelfde werkzaamheden ook op andere installaties kunnen doen.” 

Werken met studenten

Het werken met studenten viel Angelique dus alles mee. Andersom denkt ze dat Christiaan ook wat meeneemt. Om enig beeld te krijgen van de waterzuiveringsinstallaties, is Christiaan twee keer op locatie geweest met een collega die daar al jaren werkt, vertelt Angelique. “Het is fijn om rond te lopen op zo’n terrein, dan krijg je een beeld van en een beetje inzicht in hoe dit soort installaties werken en wat daar allemaal bij komt kijken.” Ze prijst de verantwoordelijkheid die Christiaan tijdens het tiendaagse project heeft genomen, zeker ook een aspect dat voor studenten handig is om te leren. Dat sluit aan bij zijn eigen ervaring. “Ik vind het belangrijk om het werk professioneel uit te voeren. Ik heb een logboek bijgehouden, netjes gedocumenteerd wat ik heb gedaan. Aan het eind kwam ik een beetje in tijdnood, omdat ik het van sommige tekeningen heel lastig vond om ze definitief te verwijderen. Een volgende keer ga ik eerder knopen doorhakken. Maar ik vond het gewoon heel belangrijk om alles netjes af te ronden." 

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Cosun Beet

    Zo werd Cosun Beet Company in één jaar tijd een van de grootste klanten van Ivy

    22 augustus 2024

  • Hoe kies je een geschikt DMS systeem? We helpen je op weg

    16 juli 2022

  • Boskalis Environmental: Schiedam als blauwdruk, nu naar Amersfoort

    16 juli 2022