Het is een klus die te vaak blijft liggen, maar waarvan het heel fijn is als hij eens een keer echt goed geklaard wordt: het updaten en opschonen van je leiding- en equipmentlijsten. Bij zinksmelter Nyrstar in Budel gingen we vorige zomer aan de slag met een linelist-check. Wat we daar precies deden en wat het belang is van zo’n check, delen we graag met je in deze blog.

Structuur aanbrengen in je leidinglijsten

Dat leiding- en equipmentlijsten niet altijd even up-to-date zijn is niet zo vreemd. Stel je maar eens voor: in een fabriek wordt een nieuw gedeelte gebouwd. Hiervoor worden nummers voor nieuwe leidingen aangevraagd. Dan blijkt echter dat het project niet wordt opgeleverd . Je tekeningen en je leidinglijst kloppen niet meer met wat er in de plant staat. Het project wordt afgesloten, projectleiders gaan verder met nieuwe klussen, maar de veranderingen worden niet altijd in documenten en of onderhoudssystemen verwerkt. Gebeurt dit vaker en houd je de lijsten niet goed bij, dan is het overzicht op een gegeven moment ver te zoeken. Bij Nyrstar in Budel wilden ze dit alles voorkomen, en terecht.

nyrstar 2-1

Het belang van up-to-date lijsten

In de praktijk zien we vaak dat bedrijven hun equipment- en leidinglijsten niet altijd op orde hebben. Dat is begrijpelijk, maar het belang van gestructureerde lijsten is groter dan je denkt. Niet alleen is het prettig om te weten dat je lijsten kloppen met de leidingen en het equipment dat je hebt staan, up-to-date lijsten vormen - samen met je P&ID’s - de basis voor je onderhoud. Ivy-projectleider Wietse Jelsma, die het project bij Nyrstar Budel opzette: “Pas met kloppende leiding- en equipmentlijsten kun je zeggen dat je je eigen plant kent. Plus: je komt op de werkvloer minder snel voor verrassingen te staan. Daarbij scheelt het je ook zeeën van tijd. Houd je ze niet goed bij, dan raken je lijsten steeds meer vervuild en wordt zoeken naar bepaalde info almaar lastiger.”

Richtlijn Drukapparatuur

Bovendien ben je ook bij wet verplicht om alles op orde te hebben. “De Richtlijn Drukapparatuur (PED) schrijft voor dat je meer onderhoud / inspectie moet plegen aan bepaalde leidingen, bijvoorbeeld aan die waar gevaarlijke stoffen doorheen lopen of waar hoge druk op staat. Documenteer je dat niet netjes en weet je niet welke leiding in welke klasse valt, dan loop je het risico niet aan de wet- en regelgeving te voldoen”, vertelt Wietse. Die wetgeving is sinds juli 2016 nog strenger geworden.

Ivy Global en Nyrstar Budel

Het aanscherpen van de regelgeving en hun drive om een veilig en stabiel productieproces te opereren, waren voldoende redenen voor een samenwerking tussen Nyrstar en Ivy Global. Wietse gaf tijdens dit project leiding aan twee gemotiveerde studenten: Steven en Tijmen. “Zij kwamen met een slimme aanpak voor dit project”, vertelt Wietse. “Ze hadden een manier gevonden om leidingnummers af te lezen vanuit AutoCAD. De een had meer ervaring met AutoCAD, de ander met Excel, dus op dat gebied was het ook een mooie samenwerking.” Steven en Tijmen hebben het project offsite uitgevoerd. Hiervoor hoefde Nyrstar Budel enkel een uitdraai van de leidingen aan te leveren, samen met de P&ID’s. Op basis van tag-nummers checkten de studenten de lijsten. Wietse: “Steven en Tijmen waren ontzettend gemotiveerd, wat zeg ik: hyper gemotiveerd. Het automatisch lezen lukte bijvoorbeeld niet altijd en dan namen ze toch de moeite om het handmatig te checken. Ze hebben keihard gewerkt.”

Het resultaat

De mannen hebben een volle week plus nog wat losse dagen fulltime gewerkt aan het project bij Nyrstar. In 111 uur in totaal hebben ze 400 P&ID’s en 12.5000 leidingen gecheckt. Dit resulteerde in een duidelijk overzicht waar Nyrstar Budel mee verder kon. “We hebben netjes genoteerd wat er allemaal staat en welke gegevens we juist missen. Die informatie hebben we vertaald naar percentages, waardoor het voor Nyrstar direct duidelijk was waar hun focus moest liggen”, aldus Wietse.

nyrstar 1


Waarom deze pilot perfect is voor de zomer

Wat zo’n check een perfect zomerproject maakt, is enerzijds de duur. Natuurlijk hangt dat samen met de grootte van het bedrijf en de omvang van de plant, maar gemiddeld hebben we daar een paar weken voor nodig. Daarbij zijn er weinig contactmomenten met de opdrachtgever nodig. Alleen aan het begin en aan het eind van het project, moet hij of zij beschikbaar zijn. Maar tussendoor kunnen de studenten onder leiding van onze projectmanager prima zelf uit de voeten met de data. Om deze reden kan deze klus zelfs aangepakt worden tijdens de vakantie van de opdrachtgever.

Waarom we studenten voor dit project inzetten

Niet alleen zijn ze leergierig en gemotiveerd, technische studenten zijn ook heel goed in secuur werk en ook in het perfectioneren van de leiding- en equipmentlijsten. Het mooie is dat zij, naarmate de lijsten completer worden, steeds trotser worden op hun werk. Elk foutje wat er op staat vinden ze zonde. Het is immers hun project.

Wat kunnen we met nog meer doen op het gebied van leidinglijsten?

- Een verdiepingsslag maken met een volledige linelist-check, waarbij we op zoek gaan naar de missende informatie.
- We kunnen ontdekken dat het nodig is om je P&ID’s te gaan herzien en je hierbij helpen.
- Een onderhoudsplanning maken op basis van de leidinglijsten en P&ID’s.

Hulpmiddel nodig om de uitkomsten van je risicoanalyse per asset automatisch te bepalen? Download onze gratis FMECA-tool hier!

Download hier onze gratis FMECA-tool!

Wil je weten wat we precies voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op!

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • hoogwerkersbrevet

    Bas haalde hoogwerkersbrevet: ‘Dan gaat m’n hart sneller kloppen’

    19 februari 2024

  • PED

    Hoe kunnen Ivy’ers helpen bij het voldoen aan PED en WBDA?

    31 augustus 2023

  • PED-controle

    Hoe vindt toezicht plaats op de PED- en WBDA-regelgeving?

    29 juni 2023