De provincie Noord-Holland is begonnen met het openbaren van de overtredingen van risicovolle chemiebedrijven in de provincie. Dit geldt voor bedrijven die vallen onder RIE(4) (Richtlijn Industriële Emissies) en/of BRZO (Besluit Risico’s Zware Ongevallen). In Nederland zijn er meer dan 400 BRZO-bedrijven. Denk daarbij aan de complexe chemische industrie, maar ook aan relatief eenvoudige opslagbedrijven.

Risicobedrijven Noord-Holland

De ‘naming and shaming’ van Noord-Hollandse bedrijven ging op 1 september van start. De reden hiervoor? De provincie wil openheid van zaken geven over hun toezichthouding op en handhaving van deze risicobedrijven.

“Voor een gezonde leefomgeving is het geven van transparantie en rekenschap van groot belang”, aldus Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland. “Dat geldt ook voor bedrijven. Door dit besluit zullen bedrijven zich nog meer bewust zijn van hun overtreding. Ik zie dit dan ook als een preventieve maatregel waarbij zowel het milieu als de omgeving baat bij hebben.”

Handhavingsbesluiten

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) houdt namens de provincie toezicht op de bedrijven. Zij publiceren een actueel overzicht van handhavingsbesluiten op hun website. Een handhavingsbesluit kan leiden tot (gedeeltelijke) sluiting van een bedrijf of een dwangsom.

Bedrijven kunnen bezwaar maken tegen het publiceren van hun handhavingsbesluit. Na de formele bezwaarperiode van vier weken worden de besluiten gepubliceerd.

Meer weten?

Is jouw bedrijf een BRZO-bedrijf en wil je weten hoe wij je kunnen helpen in het kader van de BRZO 2015-audit? Hier lees je er alles over. Of neem direct contact op met Erik. Hij legt je graag alle mogelijkheden uit.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Bart van der Plas

  Bart ontdekt de verschillen: ‘Ivy vult accountmanagement anders in dan ik gewend was’

  23 februari 2024

 • hoogwerkersbrevet

  Bas haalde hoogwerkersbrevet: ‘Dan gaat m’n hart sneller kloppen’

  19 februari 2024

 • Fiets

  Edwin en Patrick verleggen hun grenzen op Fiets naar je Werk Dag

  09 juni 2023