Zoveel ideeën en plannen, zo weinig tijd om ze echt uit te voeren. Daadwerkelijk aan de slag gaan met verbeterpunten is een veelvoorkomend issue bij bedrijven in de technische industrie. Bij MOT (Maasvlakte Olie Terminal) besloten ze vorig jaar Ivy Global in te schakelen om die ideeën eindelijk eens uit te zoeken.
“We wilden onze samenwerking met Ivy Global uitbreiden en daaruit is dit plan ontstaan”, vertelt Peter Kassels van MOT. “Vorig jaar heb ik een groot programma opgezet met langetermijninvesteringen voor de terminal. Een aantal zaken waren direct heel concreet, maar er waren ook genoeg dingen die passen in het rijtje ‘we moeten er iets mee, maar het heeft geen prioriteit’. Daarnaast wil je in dat soort gevallen weten wat er allemaal bij komt kijken en wat het budget is voordat je eraan begint. Je zou het een pre-fase van een haalbaarheidsstudie kunnen noemen.” Peter bracht Ivy Global-directeur Jorn van der Schaaf op het idee om een dergelijke service aan te bieden en die was direct enthousiast.
“Wat je vaak ziet met dit soort verbeterideeën, is dat verschillende mensen binnen de organisatie daar in het hoofd al een tijd mee bezig zijn, soms wel jaren”, aldus Jorn. “Het ontbreekt hen echter aan de tijd om er echt wat mee te doen. Bij grote organisaties werkt alles met budgetten, daarom hebben ze aan de voorkant een goed beeld nodig per verbetertraject wat de verbetering inhoudt, een kort plan en een indicatie van de investering. Dit is een leuke, toegankelijke manier om alle ideeën die mensen in hun hoofd hebben bij elkaar te brengen en zodoende verschillende scenario's en prijskaartjes aan elke verbetering te hangen.”
Een voorbeeld van zo’n project is het verplaatsen van de jockey pomp van het brandblussysteem. Het probleem dat hier speelt, is de vervuiling door schelpdieren. Een onderzoek naar de mogelijkheden om de situatie te verbeteren is noodzakelijk, maar er zijn zoveel technieken en manieren om het aan te pakken, dat ze bij MOT niet wisten waar te beginnen. Peter: “Je wilt alle relevante informatie eigenlijk overzichtelijk op één A4’tje: welke onderzoeksrichtingen zijn er, hoeveel tijd ben je kwijt als je dit goed wilt voorbereiden, welke informatie heb je nodig om een keuze te maken voor een haalbaarheidsstudie.” Wat Peter betreft zijn studenten de perfecte personen om zich op dit soort opdrachten te storten. “Ingenieursbureaus zijn er te zwaar voor. Behalve dat het financieel aantrekkelijk is om studenten op dit soort klussen te zetten, zijn ze creatief, op de hoogte van nieuwe technieken en patroondoorbrekend.”
Student Joris Neuman ging voor Ivy Global aan de slag bij MOT. Hij kreeg de opdracht om verschillende ideeën uit te zoeken. Om de benodigde informatie te verzamelen is hij met verschillende mensen binnen MOT gaan praten en heeft dit uitgewerkt in zes voorstellen. “Joris heeft voor elk project een omschrijving gemaakt, precies wat ik ervan verwacht had”, vertelt Peter. “Daarna hebben we een evaluatie gehouden: welke zaken laten we nog even liggen, welke pakken we zelf op en welke laten we door Ivy uitvoeren? Uiteindelijk gaan we twee of drie voorstellen ook daadwerkelijk door Ivy Global laten uitvoeren.”
Peter noemt het project een creatieve manier van denken en ontzorgen. “Je neemt een potentiële opdrachtgever werk uit handen. Ik denk dat heel veel opdrachtgevers met dit soort problemen kampen: hun mensen hebben veel werk om handen, dus hebben ze handvatten nodig om snel keuzes te maken. Tegelijkertijd maak je gebruik van de creativiteit van studenten, de jongens van Ivy zijn goeie gasten en passen in het bedrijf.”