Started at the bottom, now we are here. Op weinig Ivy’ers is dat zo erg van toepassing als op Bram Baas. Hij begon in 2016 als een van de eerste studenten in Amsterdam met het uitvoeren van projecten, maar heeft inmiddels een contract als projectengineer en is ook direct aandeelhouder geworden.

Het AMC is acht jaar geleden de eerste opdrachtgever van Bram bij Ivy. Een op het oog een wat atypische klant voor Ivy. ‘Maar inhoudelijk sloot het goed aan bij Ivy, want ik werkte daar voor de afdeling gebouwbeheer. Ik hield mij bezig met inventarisatie van besturingskasten, controle van P&ID’s voor al het leidingwerk en legionellabeheer, wat in het ziekenhuis nog wat nauwer luistert dan in andersoortige gebouwen.’ 

De eerste jaren is Ivy voor Bram vooral een leuke bijbaan, maar als de coronapandemie toeslaat, voert Bram zijn werkfrequentie bij Ivy op. ‘Ik vond het een lastige tijd om met mijn studie bezig te blijven. Het was veel fijner om op een project te zitten. Dan kom je toch nog weleens op locatie, terwijl de studie volledig vanuit huis moest. Ook kon ik mij makkelijker motiveren. Studie doe je toch vooral voor jezelf, bij werk heb je verantwoordelijkheden naar anderen toe. Dat lag mij beter. Ik heb daardoor het afmaken van mijn master uitgesteld, maar als ik mij daarop wil focussen, geeft Ivy daar de ruimte voor.’

Onderdeel van het meubilair

Een van de taken die hij in deze periode extra oppakt, is het wagenparkbeheer. ‘Daardoor werd ik steeds meer onderdeel van het meubilair. Mensen leerden mij kennen en ik hen, waardoor ik vaker ook op borrels kwam. Zodoende raakte ik ook meer intern bij Ivy betrokken. Meerdere keren werd het balletje opgegooid of ik ook niet projectengineer zou moeten worden. Ondertussen begon ik steeds meer over Ivy te leren, het idee erachter, de zelfsturing. Dat laatste betekent dat je best veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt binnen het bedrijf.’

Ook leert Bram dat hij aandeelhouder en dus mede-eigenaar kan worden van Ivy als hij vast in dienst komt. Hij is een van de eersten die direct bij zijn eerste contract ook wat aandelen wil bemachtigen. ‘Het is leuk om op die manier betrokken te zijn bij een bedrijf en het sluit ook aan op mijn visie over wat werken leuk maakt. Alles doen voor je werkgever, dat kan heel veel verantwoordelijkheidsgevoel geven, maar het is wat mij betreft leuker als je echt het gevoel hebt dat je meewerkt aan het succes van het bedrijf en daar zodoende ook een beetje in mee kan delen. Ik ben in dezelfde periode ook om mij heen gaan kijken naar andere manieren om mijn spaarpotje te laten groeien op een veilige manier. De methode die voor mij het best paste was beleggen. Dat doe ik bijvoorbeeld via de S&P 500, een Amerikaanse index waarin de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven zijn opgenomen.’

Projecten en wagenpark

Naast dat hij Ivy-aandelen heeft, is Bram sinds begin dit jaar ook echt projectengineer. ‘Een van mijn projecten is een defensieopdracht in de scheepsbouw. Het is volgens mij de eerste opdracht die Ivy in die sector mag uitvoeren. Verder draai ik met twee studenten die ik begeleid een project bij waterschap HDSR in de provincie Utrecht. Daar inventariseren we de assets van gemalen verspreid over hun beheersgebied en zetten we deze in hun onderhoudsbeheersysteem.’ 

Daarnaast blijft het wagenparkbeheer Bram ondanks zijn nieuwe status binnen Ivy tot zijn verantwoordelijkheden behoren. ‘Ik vind het leuk om te doen, ben er bekend mee en iedereen weet mij te vinden. Als er een aanbesteding gedaan moet worden voor nieuwe auto’s, overleg ik dat nog, maar verder is het echt mijn kindje geworden binnen Ivy. Heb je het over het wagenpark, dan gaat dat over twintig deelauto’s die we aan studenten aanbieden om naar hun project te reizen. Veel klanten zitten op industrieterreinen, dus dan is een auto zeer handig. Ik zorg ervoor dat er voldoende capaciteit is, dat de auto’s onderhouden en gerepareerd worden. En als er te weinig auto’s blijken te zijn, ga ik kijken of er wat te schuiven of carpoolen valt. Het is een hele sociale functie.’ 

‘Toch zou ik studenten projectwerk bij Ivy aanraden als bijbaan, zeker als je op zoek bent naar een bepaalde mate van flexibiliteit’, stelt Bram. ‘Je krijgt kansen om het werkveld in te gaan op plekken waar je anders nooit zou kunnen komen als student. Als je als student zelf aanklopt bij een bedrijf, word je weggestuurd. Ivy kan met zijn connecties, reputatie en begeleiding jou wel aan het werk helpen bij vette bedrijven.’ 

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Ivy in 2023

  Aandacht voor de Ivy’er: ‘We willen dat werkgeluk op één staat’

  01 februari 2024

 • Augsburg

  Tussen brand en punk: Alice en Jara voerden project in Duitsland uit

  16 juni 2023

 • Zo werkte Ivy Global succesvol met de app van Prometheus

  06 april 2023