Van Ivy-student tot projectmanager: 'Manier van werken sprak mij aan'

Kasper Hermans

Ivy Global geeft technische studenten de kans om relevante werkervaring op te doen. Zo kunnen ze later met de nodige bagage in hun tas op zoek naar een baan. Maar die carrière kan ook bij ons worden uitgebouwd. Hidde Schutten groeide in een jaar tijd uit van Ivy-student tot projectmanager.

Hidde was begin 2019 net klaar met zijn studie Lucht- & Ruimtevaartechniek, toen hij via-via bij een Facebook-post van Ivy Global terechtkwam. ‘Die ging over een project van drie maanden voor de Emiraten en dat avontuur sprak mij enorm aan. Dus besloot ik daarvoor te solliciteren. Toen bleek helaas dat het project pas in de zomer zou starten, terwijl het mijn plan was om in september bij Defensie aan de slag te gaan. Daarom ben ik een ander project gaan zoeken. Dat gebeurt wel vaker bij Ivy: dat je voor het ene komt en wegloopt met een ander aanbod.’

Werkvoorbereider

Dat andere aanbod was in het geval van Hidde een opdracht bij Verkade. Zo kon hij vier maanden lang het veld in. ‘Tijdens mijn studie had ik weinig relevante werkervaring opgedaan. Ik had examentraining gegeven, veel commissiewerk gedaan op mijn studentenvereniging en nog wat standaard studentenbaantjes.’ Die gemiste ervaring kon Hidde bij Verkade inhalen, want hij was veel op zichzelf aangewezen. ‘Het was een autonoom project, zonder directe projectmanager erop. Ik had een rol als werkvoorbereider bij de technische dienst. Mijn voornaamste taken waren het maken van planningen, inkooporders eruit sturen, KPI’s bijhouden en nog tal van zijprojecten.’

Doordat het een autonoom project was, maakte Hidde later als recruiter pas echt kennis met de werksfeer bij Ivy. ‘Dan ben je veel op het kantoor en maak je continu mee wat er gebeurt. Al binnen een paar weken kreeg ik het gevoel: hier wil ik best blijven werken. Ondertussen verliep de sollicitatieprocedure bij Defensie vrij stroef. Dat had Ivy ook door en dus zeiden ze: ‘We kunnen kijken wat we hier voor je kunnen doen.’’

Hidde ging op de uitnodiging van Ivy in en is sinds februari junior projectmanager. Het project dat hij onder zijn hoede heeft, is dat bij Tata Steel, waar Ivy maar liefst twaalf studenten heeft rondlopen. Dat is volgens hem een ideaal project voor een junior projectmanager. ‘Het is technisch minder ingewikkeld en de uitdaging ligt vooral in het aansturen. Juist in dat aansturen had ik al wat ervaring door bijvoorbeeld mijn commissies. Bovendien heb ik voor de technischere vragen altijd de ervaren projectmanagers om op terug te vallen. Zelf heb ik gevraagd om eens in de twee weken een coachingsgesprek te hebben en dat was geen probleem. Maar ook als er tussendoor iets is waar ik tegenaanloop, dan kan ik altijd naar een projectmanager stappen. De begeleiding is heel goed geregeld.’

Start met corona

Toch verliep het begin van Hidde als projectmanager roerig. ‘Ik liep de eerste maand nog mee met Paul, mijn voorganger als junior bij Tata Steel. In maart ging ik dan echt aan de slag. Na net twee weken werken, speelde het coronavirus met de lockdown op en kwam er van alles op mijn bord terecht. Paul was bovendien ziek en mijn aanspreekpunten binnen Tata waren net met vakantie. Dus dat was direct flink aanpoten. Door het coronavirus zijn er veel aanpassingen gemaakt in de werkwijze en ook in de communicatie is er veel veranderd. Dat zijn juist de punten waar ik mij op focus en dat is een enorme uitdaging geweest. Stilaan is op die vlakken de routine teruggekomen. Ik hoop op termijn ook de tijd te hebben om andere projecten te begeleiden, maar voorlopig heb ik hier genoeg aan.’

Ondanks die stressvolle start, heeft Hidde geen spijt dat hij ervoor koos om bij Ivy te komen werken en af te wijken van zijn originele plan om naar Defensie te gaan. ‘Ik heb vooral gekozen voor het team van Ivy en de informele manier waarop er gewerkt wordt. De open Semco-structuur, dat er geen echte baas of leidinggevende is, maar dat er democratisch besluiten worden genomen, dat sprak mij enorm aan, toen ik dat als recruiter van dichtbij kon meemaken. Ik ben blij dat ik nu deel uitmaak van dat team.’

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

Recente posts