Voor de BRZO-audit is het van belang dat je de risico’s van je assets in kaart brengt.  FMECA is een veelgebruikte methode om dit te doen, maar veel bedrijven zien hier tegenop omdat het een hoop tijd en moeite van werknemers kost. Daarom worden er steeds vaker Quick FMECA’s uitgevoerd. Is deze methode simpelweg een snelle variant van de FMECA of is het echt een andere dienst? En ben je met een Quick FMECA klaar voor de BRZO-audit? Daar geven we in deze blog antwoord op.

Het is de droom van iedere asset owner: een proces zonder storingen. Het lastige aan een zo vlekkeloos mogelijk proces is echter dat het moeilijk te bepalen is waar je moet beginnen met verbeteren. Welk onderdeel van het proces heeft prioriteit? Moet je eerst aan de slag met die lekkages die steeds weer de kop op steken of is de verpakkingsmachine nu echt de bottleneck?

Een risicoanalyse is dé manier om dit te onderzoeken. Wij gebruiken daarvoor de FMECA-methode. FMECA staat voor Failure Mode Effect & Criticality Analysis. Hiermee analyseren we hoe onderdelen en machines kapot kunnen gaan, wat de gevolgen zijn en hoe we die kunnen beheersen. Een volledige FMECA uitvoeren kost aardig wat tijd. Wil je sneller resultaat? Dan is een Quick FMECA een goed alternatief. Om je te helpen kiezen tussen de twee, hebben wij de verschillen tussen de FMECA en de Quick FMECA voor je op een rijtje gezet.

1. Zo gepiept vs. we nemen de tijd

Het belangrijkste verschil tussen de FMECA en de Quick FMECA is, zoals de naam van de laatste al weggeeft, de tijdsduur. Voor een FMECA trekken we aardig wat tijd uit. Over de stadia die we tijdens het traject doorlopen lees je hieronder meer. Een volledige risicoanalyse kan maanden duren, ook omdat je vaak van verschillende mensen informatie nodig hebt. Een Quick FMECA daarentegen kan zo gebeurd zijn: we zijn gemiddeld in 2 à 3 sessies klaar.

Alvast aan de slag met je risicoanalyse? We hebben een tool ontwikkeld waarmee je de uitkomsten van de per asset eenvoudig geautomatiseerd kunt bepalen.

Download hier onze gratis FMECA-tool!

2. Een grondige analyse vs. de hoofdlijnen

Met een FMECA gaan we echt de diepte in. We analyseren alle onderdelen grondig. We beginnen met het vaststellen van de scope van het project. We inventariseren wat de bedrijfsdoelstellingen van je bedrijf zijn en kijken naar negatieve invloeden op deze doelstellingen. Met behulp van een zogeheten faalbibliotheek nemen we de assets onder de loep, die we vervolgens naast de doelstellingen leggen. Na afloop weet je alles over je assets en de risico’s. Met een risicogrens leggen we vast welke faaloorzaken jullie als organisatie wel en niet accepteren.

FMECA aanpak

Bij een Quick FMECA gaat het niet om details, maar om de hoofdlijnen. We analyseren van machines niet álle onderdelen, maar slechts de hoofdfuncties. We kijken meestal naar gehele machines of procesdelen en laten de leidingen, pompen en kleppen voor wat het zijn.

3. Prioriteiten stellen vs. grote productieproblemen

De FMECA en de Quick FMECA zijn allebei criticaliteitsanalyses, maar ze hebben een ander doel. De Quick FMECA is in feite een voorselectie waarmee je snel antwoord krijgt op de vraag: aan welk deel van het proces ga ik mijn tijd besteden? Je kunt er je scope mee bepalen en voorkomt dat je onnodig tijd steekt in procesdelen die weinig impact hebben op de prestatie van het gehele proces. Zo kan er bijvoorbeeld uit de Quick FMECA rollen dat installatie nummer 1 niet zoveel aandacht behoeft, maar dat je voor installaties 2 en 3 wel actie moet ondernemen. Daarop kun je dan weer een volledige FMECA toepassen.

Het kan ook zo zijn dat je installatiedelen enkel wilt classificeren, zodat je een goed beeld hebt waar je in de productie de prioriteit moet leggen. Op basis daarvan kun je bijvoorbeeld de volgorde van afhandeling bij storingsmeldingen bepalen.

Komen storingen zo regelmatig en zodanig ernstig voor dat de lijn vaak stilstaat en de productie eronder lijdt, dan is een volledige FMECA raadzaam. Zeker als de storingen divers zijn. Op basis van de FMECA kijken we naar maatregelen om die storingen te voorkomen. Dat kan met preventief onderhoud, maar ook met reservedelen of zelfs modificaties van het proces. Dat is een belangrijk aspect om over na te denken als je een afweging maakt tussen FMECA en Quick FMECA.

BRZO: FMECA vs. Quick FMECA?

Wil je aan de eisen van de BRZO-audit voldoen, dan zal een Quick FMECA nooit een volledige FMECA kunnen vervangen. Door eerst een Quick FMECA uit te voeren op hoofdlijnen, kun je echter wel de scope van een volledige FMECA bepalen. Zo zie je namelijk welke procesdelen kritiek zijn. Je hoeft dan geen volledige FMECA uit te voeren op procesdelen waarvan je al weet dat ze niet kritiek zijn. Dat kan je een hoop tijd besparen!

Meer weten?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen met de Quick FMECA, een FMECA of met andere zaken in het kader van de BRZO 2015-audit? Neem contact op met Erik. Hij legt je graag alle mogelijkheden uit.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Zo stoomde Ivy Jorn klaar voor zijn baan bij VDL

    09 januari 2023

  • as-built as a service

    MOT maakt al jaren gebruik van onze as-built as a service

    14 april 2022

  • Efficiënt met spareparts: 'Je wil ze niet in overvloed op je plank'

    02 oktober 2020