Worden de blogs van Ivy Global in de toekomst niet meer door mij of een ander persoon geschreven, maar door een chatrobot? Het zou zomaar kunnen, want ChatGPT - de meest geavanceerde open AI chatbot tot dusver - maakt sinds het toegankelijk is vele tongen los. Hoe redt de bot zich op dit moment met technische teksten? We namen de proef op de som.

Voor wie de laatste internethype van 2022 gemist heeft: ChatGPT werd op 30 november openbaar en is vooralsnog gratis voor iedereen die een account aanmaakt. Als gebruiker kan je behoorlijk specifieke opdrachten invoeren over vrijwel elk onderwerp en de bot schrijft er dan binnen een minuut een tekst over, vaak van zo’n 300-400 woorden. Ook kan je aangeven in welke taal je de tekst op papier wil hebben. Het concept triggerde ons dusdanig, dat we besloten ChatGPT te testen.

AI bij onderhoud

Om te beginnen lieten we een blog tikken over het inzetten van artificial intelligence (AI) bij het onderhoud. Zoals je hieronder kan lezen, kwam er verhaal uit dat theoretisch hout snijdt. Een aantrekkelijk geschreven tekst is het helaas niet.

Blog 1

Beste lezer,

Vandaag wil ik het hebben over eenvoudige voorbeelden waarmee je kunt beginnen met het gebruik van kunstmatige intelligentie in het onderhoud.

Een eenvoudig voorbeeld is het gebruik van AI om onderhoudsintervallen te optimaliseren. Dit kan worden gedaan door het gebruik van sensoren om de staat van machines te monitoren en het gebruik van AI-modellen om te voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Dit kan helpen om onderhoud te plannen op het moment dat het nodig is, in plaats van volgens een vast schema.

Een ander voorbeeld is het gebruik van AI om defecten te detecteren. Dit kan worden gedaan door het gebruik van sensoren om gegevens te verzamelen over de staat van machines en het gebruik van AI-modellen om te detecteren wanneer er afwijkingen zijn die duiden op mogelijke defecten. Dit kan helpen om defecten te identificeren voordat ze leiden tot uitval en onnodige downtime.

Een derde voorbeeld is het gebruik van AI om onderhoudsprocedures te automatiseren en te optimaliseren. Dit kan worden gedaan door het gebruik van AI-modellen om de stappen in een onderhoudsprocedure te identificeren en te optimaliseren, en door het gebruik van robotica om de procedures te automatiseren. Dit kan helpen om het onderhoud sneller en efficiënter uit te voeren.

In het algemeen zijn er veel eenvoudige manieren waarop AI kan worden gebruikt in het onderhoud om de kosten te verlagen, de productiviteit te verhogen en de veiligheid te verbeteren. Als je wilt beginnen met het gebruik van AI in het onderhoud, zou je kunnen overwegen om te beginnen met een van deze eenvoudige voorbeelden.

Met vriendelijke groet, [Uw naam]

Gedicht

We besloten om het wat uitdagender te maken voor de bot en daarom vroegen we hem(?) de bovenstaande blog te herschrijven, maar dan als een gedicht. Hieruit blijkt dat ChatGPT nog een flinke slag kan slaan, want is dit nu echt een gedicht?

Waarschijnlijk is de tekst eerst in het Engels geschreven
Maar is bij de vertaling niets van klanken overgebleven
Al zien wij nog niet helemaal
Hoe alles had gerijmd in Engelse taal

Blog 2

Blog AI 2

Kinderlijk

Voor de derde en laatste opdracht gooiden we het over een iets andere boeg. ChatGPT mocht blijven schrijven in ‘zijn moedertaal’ en moest ons de voordelen van het inzetten van AI bij onderhoud uitleggen op zo'n manier dat zelfs een kind het snapt. Dat lijkt de kwaliteit van de tekst behoorlijk ten goede te komen, want de chatbot neemt de vrijheid om te werken met bulletpoints. Hierdoor maakt de minder aantrekkelijke schrijfstijl minder uit.

Blog 3

Blog AI 3

Snel, maar weinig creatief

Voor de echt creatieve schrijfsels klopt Ivy - voor mij ‘gelukkig’ - nóg niet aan bij ChatGPT, maar buiten dat euvel blijkt de bot wel in staat om snel informatie op papier te laten verschijnen. Daarmee is ChatGPT één van de succesvolle open AI-programma’s die dit jaar het levenslicht zag. In het voorjaar van 2022 was de wereld nog in de ban van DALL-E, dat op commando zeer specifieke tekeningen kan maken. Daar hebben we ook even gebruik van gemaakt voor deze blog. Zie hierboven de olietekening van drie onderhoudsmedewerkers die naar de fabriek toegaan.

Zoals je inmiddels drie keer hebt kunnen lezen, kan AI zijn rol gaan spelen binnen het onderhoudsmanagement. Kunstmatige intelligentie is niet meer zo futuristisch als het klinkt, al moet het gebruik ervan nog wel gepaard gaan met de kennis van daadwerkelijke mankracht. Een samenwerking tussen AI en de mens. Vooralsnog in ieder geval. Wie weet wat de technologie over een jaar of 10 allemaal kan....

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Bart van der Plas

  Bart ontdekt de verschillen: ‘Ivy vult accountmanagement anders in dan ik gewend was’

  23 februari 2024

 • Ivy in 2023

  Aandacht voor de Ivy’er: ‘We willen dat werkgeluk op één staat’

  01 februari 2024

 • Fiets

  Edwin en Patrick verleggen hun grenzen op Fiets naar je Werk Dag

  09 juni 2023