In de vorige blog introduceerden we in het kort het Warenwetbesluit Drukapparatuur, simpelweg WBDA. De belangrijkste vraag die je beantwoord wil hebben, is nu waarschijnlijk: geldt WBDA ook voor mijn bedrijf? In deze blog geven we daar antwoord op.

Voor wie is het WBDA van toepassing?

WBDA is van toepassing op bedrijven die drukapparatuur met een ontwerpdruk van meer dan 0,5 bar produceren, importeren, verkopen, in gebruik hebben of onderhouden. Dit omvat onder andere de volgende bedrijven:

  • Fabrikanten van drukapparatuur
  • Importeurs van drukapparatuur
  • Verkopers van drukapparatuur
  • Eigenaren/gebruikers van drukapparatuur
  • Bedrijven die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan drukapparatuur

Bedrijven die vallen onder punt 4, dus bedrijven die eigenaar of gebruiker zijn van drukapparatuur moeten bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de drukapparatuur periodiek wordt gekeurd volgens de geldende normen. Daarnaast moeten zij de drukapparatuur onderhouden en repareren volgens de voorgeschreven procedures. Ook moeten zij zorgen voor voldoende veiligheidsmaatregelen en instructies voor medewerkers die werken met de drukapparatuur.

Bedrijven die vallen onder punt 5, dus bedrijven onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan drukapparatuur, moeten beschikken over gekwalificeerd personeel, dat werkt volgens de voorgeschreven procedures. Zij moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de drukapparatuur op de juiste manier wordt getest en gecontroleerd voordat deze weer in gebruik wordt genomen.

Voor alle assetowners van toepassing

Kort gezegd: WBDA is voor alle assetowners van toepassing. De werkwijze tussen zorgplicht en keurplicht verschillen van elkaar. Simpel gezegd ben je als beheerder of eigenaar bij zorgplicht ‘vrij’ om te keuren en onderhouden zoals jij denkt dat goed is. Echter, je moet bij controles wel laten zien dat je hier over hebt nagedacht en dat je je keuzes goed kunt onderbouwen. Bij keurplicht heb je deze vrijheid niet. Dan ben je verplicht om te onderhouden en inspecteren volgens vastgestelde normen.

Overigens moet je als je drukapparatuur hebt met een ontwerpdruk tot 0,5 bar ook altijd documentatie op orde hebben, waarmee je kan aantonen dat je apparatuur inderdaad niet in aanmerking komt voor keuringen volgens het WBDA.

Boetes en aansprakelijkheid

Bedrijven die zich niet houden aan het WBDA riskeren boetes en kunnen aansprakelijk worden gesteld bij ongevallen die het gevolg zijn van onveilige drukapparatuur.

Kortom, het is cruciaal om te onderzoeken of jouw bedrijf in aanmerking komt voor WBDA-keuring. Ben je dat? Dan is het belangrijk om te weten of je keurplicht of zorgplicht hebt voor jouw drukapparatuur. Van welke factoren dit afhangt, dat bespreken we in een volgende blog.

Alles weten over PED & WBDA?

Alle antwoorden op jouw vragen over PED en WBDA vindt je in onze whitepaper. Deze download je gratis door onderstaande formulier in te vullen.

  • PED

    Hoe kunnen Ivy’ers helpen bij het voldoen aan PED en WBDA?

    31 augustus 2023

  • workflow

    Hoe om te gaan met PED en WBDA? (Workflow)

    10 augustus 2023

  • PED en WBDA: zorgplicht of keurplicht?

    26 mei 2023