Jeugdvrienden Almar Ravenstijn en Jan Willem Verhoef kennen elkaar al sinds de kleuterschool. Twee jaar geleden gingen ze via de detacheringstak Ivy Global aan de slag bij Falcker. Inmiddels zijn ze er vast in dienst getreden. De twee vertellen over de ontwikkelingen die zij met het bedrijf hebben doorgemaakt.
In 2018 meldden Almar en Jan Willem zich als duo aan bij Ivy Global speciaal voor deze klus. De twee kenden elkaar toen al bijna dertig jaar. “Maar het was niet zo dat we op de kleuterschool bespraken dat we later samen met drones wilden werken. De voorbije jaren hebben we bovendien allebei heel andere dingen gedaan.” Jan Willem heeft een verleden in het onderwijs, terwijl Almar projecten uitvoerde voor Atlas Copco. “Met zulke verschillende opleidingsachtergronden verwacht je niet dat je later alsnog ergens samen komt te werken.”
Pure start-up
Toch zijn Almar (operationeel manager) en Jan Willem (project- en veiligheidscoördinator) sinds twee jaar collega’s bij Falcker. Het bedrijf maakte sinds hun komst een enorme ontwikkeling door. “Falcker was twee jaar terug nog echt een start-up in de pure zin van het woord. Het bedrijf bestond rondom het idee, maar er was verder nog heel weinig. Vaak wist je aan het begin van de maand niet wat er ging gebeuren, dat was dan al een uitdaging op zich. Tegenwoordig is dat wel anders. We hebben een mooie lijst aan opdrachtgevers opgebouwd, waaronder Vopak terminal Europoort.”
Falcker is een bedrijf dat met behulp van drones inspecties kan uitvoeren van bijvoorbeeld opslagtanks. Toch is het zelf geen dronebedrijf. “Dat wordt wel eens gedacht, maar Falcker is vooral een softwarebedrijf. We leveren asset integrity management software, die afwijkingen en degradaties van assets herkent. Tot nu toe doen we dat vooral bij opslagtanks, maar in de toekomst zouden we dit bijvoorbeeld ook bij bruginspecties kunnen inzetten. De datavergaring voor de software is niet zozeer afhankelijk van drones, maar kan bijvoorbeeld ook plaatsvinden via sensoren. En als er iemand zegt: ‘We hebben een ruimtesatelliet, die al die foto’s kan maken’, dan is dat voor ons geen probleem. De drone is op dit moment een belangrijk middel, maar niet heilig in de uitvoering.”
Drone-inspectie
Hoe gaat de inspectie via een drone dan in zijn werk? “Elke foto die de drone neemt tijdens de inspectie wordt gemapt op een model van de tank in een portal voor de klant. Door meerdere malen per jaar inspectiefoto’s te maken met de drone en dit mapping proces te herhalen, krijg je de tank steeds beter in beeld en belangrijker nog: je weet waar de afwijkingen zitten op de tank en welke afwijkingen zich ontwikkelen tot een kritisch punt. Als je dan op onderdeel X van de tank klikt, krijg je de bijbehorende foto’s te zien met daarop ook eventuele degradatie of corrosie op een bepaald onderdeel van de tank. Dit goed inspecteren, kan er op den duur toe leiden dat de levensduur van de asset wordt verlengd. Het is een hele nieuwe manier van inspecteren, waarbij we mede de veiligheid willen vergroten door op afstand te inspecteren. De inspecteur kan namelijk vanuit de portal zijn ‘inspectieronde’ uitvoeren.”
Tijdens de voorbije twee jaar hadden Jan Willem en Almar periodiek contact - op maandelijkse basis - met de projectmanagers bij Ivy Global. “Het is nooit heel erg nodig geweest, want we hebben altijd zelfstandig bij Falcker gewerkt. Maar er was altijd het gevoel dat je ergens op terug kon vallen. Het was fijn te weten dat je altijd hier terecht kon met een vraag. En als er contact was met bijvoorbeeld Jorn of Patrick, dan was het altijd goed. In die zin was het een warm bad, ook al spraken we elkaar niet zo heel veel. Daarnaast hebben we ook de P6-training en de basis assetmanagement training gevolgd. Die waren goed opgezet door Edwin. Zeker bij de laatste training hebben we een aantal belangrijke pijlers binnen asset management meegekregen, die ook toepasbaar en herkenbaar zijn binnen de projectbenadering van Falcker.”
Ivy-connectie
Daarnaast werden er ook enkele keren studenten vanuit Ivy Global op projecten binnen Falcker gezet. “Dat verliep altijd goed. Zo hebben we twee studenten gehad die voor ons Civil 3D-tekenwerk deden en studenten die meewerkten aan interne projecten ter bevordering van de automatisering van interne processen. Dat ging om een project bij onder andere boerderijen met een groot dakoppervlak, waarop panelen moesten worden gebouwd. De studenten die met Civil 3D aan de slag gingen, werkten de data die we tijdens een project hadden vergaard uit in een tekening. Niks is zeker, maar ik verwacht dat dat niet het laatste project is geweest. Doordat het aantal klanten en dus ook het aantal te inspecteren tanks toeneemt, zie je dat er behoorlijk wat bulkwerk ontstaat. Bijvoorbeeld rapportages van metingen die wij uitvoeren of andere data die wij verzamelen. Dat zijn vaak klussen die perfect ingevuld kunnen worden door studenten. Zeker omdat ze vaak met handige automatiseringtrucjes komen, waarmee er veel tijd wordt gewonnen.”
Almar en Jan Willem kijken in ieder geval vol enthousiasme en vertrouwen uit naar de toekomst. “Falcker is nog altijd een redelijk klein bedrijf, waardoor je continu met veel verschillende dingen bezig bent. Samen houden we ons met vanalles bezig op het gebied van uitvoering, planning, veiligheid. Daardoor zien we voldoende uitdaging om lekker door te gaan. Falcker zelf staat immers ook nog altijd aan het begin van de ontwikkeling. We zien dat er nog veel stappen te nemen zijn. Zeker door alle technologische vorderingen die er zijn, moet je je blijven verbeteren.”
Foto: Falcker