Wie is er formeel verantwoordelijk voor Ivy Global? Ivy is immers een bedrijf zonder baas. Het korte antwoord op deze vraag is: Jorn van der Schaaf.

Toch is het een interessantere vraag dan het korte antwoord doet vermoeden. Want we hebben immers met ons zelfsturingsprincipe iedereen verantwoordelijkheid gegeven om als Ivy-medewerker binnen en namens het bedrijf te ondernemen. Maar ondanks alle dingen die Ivy doet op het gebied van zelfsturing – tot het creëren van eigenaarschap met uitgeven van aandelen aan toe – en dat alle grote beslissingen samen worden genomen, staat Ivy Global aan het einde van de rit geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder één naam: die van mij. 

Hoofd op het hakblok

Op papier ben en blijf ik eindverantwoordelijk. Dus als er wat gebeurt, dan ligt mijn hoofd op het hakblok. Stel bijvoorbeeld dat Ivy failliet gaat, dan kan ik privé aansprakelijk worden gesteld. Ik heb ook de eerste acht jaar privé garant gestaan, dus als Ivy toen failliet ging, zou de bank een ton bij mij komen halen. Dat maakt het toch wel spannender voor mij als er een paar maanden verlies wordt gedraaid. Want als het echt fout gaat, gaan de anderen solliciteren en hebben ze binnen een paar maanden waarschijnlijk weer een baan. Maar ik ben dan nog wel een paar jaar puin aan het ruimen. 

Sabbatical

Dat was ook de reden dat ik tijdens mijn sabbatical van een jaar - waarin ik niet meer bij de dagelijkse gang van zaken van Ivy betrokken was - op de hoogte gebracht wilde worden als er twee maanden op rij verlies werd gedraaid. Ook om duidelijkheid te creëren naar de rest toe. Want als er dan verlies zou worden gedraaid, kreeg je dat spanningsveld met allemaal vragen: Wanneer gaan we Jorn informeren? Kunnen we dit misschien zelf aan? Komt hij wel of niet terug? Door te zeggen dat ik na twee maanden gebeld zou worden, wisten we van beide kanten op welk moment er actie ondernomen moest worden.

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Neo-Mundo

  Ivy Global hielp Neo-Mundo met het herinrichten van de salarissessies

  17 mei 2024

 • Hoe bepalen wij bij Ivy Global ons salaris?

  10 mei 2024

 • Tien jaar Ivy Global

  Tien jaar Ivy Global: van tuinhuis naar bergtop

  23 april 2024