We werken allemaal in AutoCAD voor het aanpassen van P&ID’s (Piping & Instrumention Diagrams), maar we werken er allemaal net anders in. En dat is onhandig. Daarom hebben we een tool palette voor AutoCAD ontwikkeld met de meest gebruikte symbolen. Zo werkt iedereen op dezelfde manier. Download hem nu gratis!

Laten we eerlijk zijn: als je drie tekenaars een schematische weergave van een fabriek laat maken, krijg je drie tekeningen waarvan de symbolen net verschillend zijn. De een gebruikt een symbool uit de ISO-norm voor een afsluiter, de ander een zelfgemaakt symbool. De gebruikte symbolen verschillen vaak ook per bedrijf, en bij hele grote bedrijven zelfs per fabriek. En dat is onhandig, zeker als straks iemand anders het tekenwerk moet overnemen, of wanneer je een aantal tekeningen wilt samenvoegen.

AutoCAD: tekeningen standaardiseren

Wij kwamen het in de praktijk tegen toen we voor onze klant, een producent van onder meer halffabrikaten voor de verfindustrie, 420 technische tekeningen controleerden. Anderhalf jaar hebben we met 30 man gewerkt om de tekeningen te standaardiseren, vertelt Watse Weber van Ivy Global. ‘We kunnen het niet precies meten, maar ik weet zeker dat het project veel sneller ging.’

Tool palette: P&ID symbolenlijst

In het tool palette staan de meest voorkomende standaardsymbolen die we in AutoCAD gebruiken voor het up-to-date maken van P&ID’s. Het grote voordeel is dat mensen met het tool palette veel sneller kunnen werken, doordat er geen onduidelijkheid is over het gebruikte symbool en er niet meer over gedebatteerd hoeft te worden. ‘De tekeningen zijn daardoor uniform, wat echt veel makkelijker werkt’ vertelt Watse.

Download het AutoCAD Tool palette

In onze projecten neemt ons team standaard het tool palette mee. Maar we stellen hem ook graag gratis ter beschikking. Download daarom het tool palette voor AutoCAD!

Download het tool palette hier!

Nog vragen over het gebruik van het tool palette? Of kunnen onze studenten jouw bedrijf verder helpen met technische projecten? Neem contact met ons op!

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

 • Pyton

  Ivy'er brengt Python-kennis in praktijk: 'P&ID's automatisch overgezet'

  09 juni 2022

 • as-built as a service

  MOT maakt al jaren gebruik van onze as-built as a service

  14 april 2022

 • Ivy Global introduceert de Gedeelde Tekenkamer

  22 juli 2021