Ivy Global blog

Zo werd Cosun Beet Company in één jaar tijd een van de grootste klanten van Ivy

Geschreven door Kasper Hermans | 22 augustus 2024

In nog geen jaar tijd is Cosun Beet Company uitgegroeid van beginnende klant tot een van de bedrijven die het meest gebruik maakt van de diensten van Ivy Global. Asset stambeheerder Remy Rombouts legde vanuit Cosun Beet Company het contact met Ivy en vertelt over hoe die samenwerking zo gegroeid is. 

“Het is mijn verantwoordelijkheid dat onze onderhoudsinformatie op orde is. Een van de dingen die daaronder valt, is ons VOIS-project. Dat staat voor: verbeteren onderhouds- en informatiesystemen”, vertelt Remy. “Hiervoor voerde een andere partij een soortgelijk project uit, waarbij we aan het zoeken waren naar de juiste kwaliteitsstandaarden. Mij werd toen ik hier kwam werken gevraagd om daar een andere leverancier voor te zoeken. In mijn netwerk van assetmanagement zat een oud-collega van Ivy’s projectmanager Ivan en zo zijn we in contact gekomen.”

Remy had niet lang nodig om enthousiast te worden. “In de eerste gesprekken bleek meteen dat dit Ivy’s core business is, dat trok mij heel erg aan. Daarom besloten we een pilot te draaien en ik was zeer tevreden over wat ik daar zag, dus toen zijn we snel samen gaan zitten om er een groot project van te maken.” Vervolgens groeiden de taken die er bij Cosun Beet Company konden worden opgepakt snel. “Daarvoor hoefde ik niet veel reclame te maken binnen ons bedrijf. We waren gewoon heel tevreden en in de sector zijn er flinke tekorten. Dus is het aantal Ivy’ers dat hier zit behoorlijk uitgebreid. Voor alleen al het VOIS-project lopen er hier zeven rond. We hebben verder nog ondersteuning bij RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) en SAP PM, dus we maken gebruik van zeker twaalf krachten.”

VOIS-project

De meeste uren zitten dus in het VOIS-project. “Er was een gat tussen wat er op onze tekeningen stond en wat er fysiek in de fabriek stond. De Ivy'ers gaan met de PI&D’s de fabriek in en checken aan de hand daarvan of de informatie op papier nog klopt. Als dat niet zo is, schetsen ze de situatie in het veld om deze vervolgens goed te laten keuren door de tekenaar zodat het in SAP gezet kan worden. De daadwerkelijke situatie, de P&ID en SAP vormen als het ware een driehoek die zij compleet aan het maken zijn.”

“Als dat gedaan is, volgt er nog een stap, namelijk het aanbrengen van stickers met daarop QR-codes. Die zijn gekoppeld aan ons SAP-systeem en het zelfontwikkelde TIRA (technische informatie en registratie app)”, legt Remy uit. “Als je die QR-code in het veld scant, kan je daar direct een storing op aanmaken of bepaalde technische gegevens opvragen. Door het VOIS-project kunnen we die app steeds breder inzetten, dat is een mooie ontwikkeling.”

Kwaliteit op de werkvloer

Terug naar de samenwerking tussen Cosun Beet Company en Ivy Global. “Wat heel positief is, is dat ik weet dat ik kwaliteit krijg. De werkstudenten die hier komen hebben een cursus gehad over hoe ze een PI&D moeten lezen, ze hebben een cursus assetmanagement gehad, ze hebben allemaal VCA als ze hier voor de poort worden gezet. Alles is gewoon goed georganiseerd. Dat geldt ook voor de overdracht – als er een student gaat en een ander ervoor in de plaats komt.”

“Soms zie ik ook ideeën en oplossingen van Ivy’ers voorbijkomen en dan denk ik: dat had ik zelf nooit bedacht. Hoe ze met tools als ChatGPT weten om te gaan, dan begin ik mezelf al oud te voelen”, grapt de 30-jarige Remy. “Zo hebben we een labelprinter staan, waarbij we gewend waren om per sticker de data in te voeren. Maar nu draait die printer dankzij een scriptje helemaal automatisch. Dat soort zaken, dat is leuk om te zien.”

Goede rapportagestructuur

De manier van communiceren spreekt Remy ook zeer aan. “Van Ivy krijg ik steevast netjes een week- en maandrapportage, waarin alle zaken staan waar ze mee bezig zijn. Ze hebben een vaste rapportagestructuur en een aantal KPI’s waar ze op sturen. De maandrapportage deel ik ook altijd met mijn collega’s, zodat iedereen op de hoogte is van wat ze bij ons doen en wie ze moeten benaderen als ze vragen hebben. Ik denk niet dat er bij ons nog mensen zijn die Ivy niet kennen en er gebeurt inmiddels ook steeds meer waar ik niet direct bij betrokken ben.”

En zo zijn er nog meer redenen waarom de samenwerking Remy en Cosun Beet Company goed bevalt. “Je werkt met aanstormend technisch talent, waarvan je er in de toekomst misschien weleens een of twee binnenboord gaat houden. Zeker gezien de krappe arbeidsmarkt is dat een uitkomst. Bovendien ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je met consultants in zee gaat. Daarnaast vind ik Ivy Global heel klantgericht. We hebben regelmatig vragen uitgezet bij andere partijen en die wilden het dan op hun eigen manier aanpakken. Ivy luistert naar wat jij wil en probeert daar een invulling aan te geven.”