Als Ivy Global ergens een klus uitvoert, is het fijn om te zien dat de resultaten direct gebruikt kunnen worden. Tijdens een groot Ivy Global-project bij een metaalverwerker kwamen de geüpdatete P&ID’s onlangs goed van pas na een brand.
Al drie jaar duurt het project dat Ivy uitvoert. Met een team brengen ze alle P&ID’s op orde. “Het loopt nu wel bijna op zijn eind”, vertelt een van de meest ervarenere binnen het team. “Zelf ben ik een maand na de start bij dit project gekomen, dat is zeer binnenkort drie jaar terug. Er zijn in de loop der tijd veel wisselingen geweest. Veel studenten komen hier voor maximaal een jaar, op het moment dat ze bijvoorbeeld net klaar zijn met hun bachelor, maar nog wachten met het starten van een master. Voor de studenten is deze flexibiliteit fijn en juist voor de opdrachtgever ben ik de constante factor.”
Brand in de reformer
Afgelopen week gingen ’s nachts ineens de alarmbellen af in de fabriek. Er werd een brand gemeld in een deel van de reformer. In die reformer wordt waterstof gemaakt, dat gebruiken ze om bacteriën te voeden die op hun beurt weer de zwavelrestanten in verontreinigd water verwijderen. Het zwavelzuur wordt gebruikt in het proces om het mogelijk te maken om de metalen te verwerken. “Het ging weliswaar om een back-up gedeelte dat stand-by staat, dus dat deel van de reformer werd bijna niet gebruikt. Toch is zo’n reformer een van de gevaarlijkste plekken om brand te hebben. Het is niet voor niets een ATEX-zone. Toen de brand eenmaal geblust was, bleek dat er een aantal jaar geleden al een brand was geweest op nagenoeg exact dezelfde locatie. Destijds hebben ze het meeste vervangen.”
Die beslissing werd echter genomen op basis van de oude tekeningen. “Nu konden ze gebruik maken van de P&ID’s waarvoor wij al een fieldcheck hadden uitgevoerd. Zo hebben ze die direct mee kunnen nemen voor het onderzoek naar de brand. De data die wij hen konden leveren waren vollediger dan dat wat zij zelf aan informatie dachten te hebben. Onze tekeningen vormen nu de basis voor de stappen die ze gaan nemen en de vraagstukken die daarbij horen. Soms zijn dit praktische vragen, zoals wat is er stuk? Welke specificaties hebben de onderdelen? Maar ook lastigere kwesties, zoals wat de onderliggende oorzaak was? Had dit voorkomen kunnen worden? Wat moet er daarvoor veranderen? Bij die laatste vraag kwam er voor deze reformer uit dat het onderdeel geheel verwijderd kan worden. In principe hebben we hen alleen de P&ID’s en bijbehorende data toegereikt en waren we niet direct betrokken bij het onderzoek. Maar als er vragen waren, konden ze bij ons terecht. Wij zijn tenslotte degenen die ons in het veld verdiept hebben in vrijwel elke component.”
Extra bevestiging
Het is voor iedereen die het project uitvoert in ieder geval een extra bevestiging dat het van nut is. “Ik merk dat ons werk heel erg nodig was, maar ook blijft. Dat maakt het project leuk, maar tegelijkertijd ook heel complex door de grootte van de fabriek. Binnen het bedrijf wordt soms gedacht: ‘Wat mooi dat die Ivy’ers dit gedaan hebben. Dan is dat goed geregeld.’ Alleen dat wij doen, is vaak het startpunt van vervolgstappen.” Zorgen dat die opvolging er wel komt, is een van de redenen, waarom deze Ivy-student als dit project afgerond is, waarschijnlijk gedetacheerd zal worden bij zijn huidige opdrachtgever. “Het is nog niet helemaal rond, maar in mijn rol zal ik waarschijnlijk als constructeur verantwoordelijk worden voor de piping, specifiek gefocust op de P&ID’s. Hierin zal ik onder andere interne projecten ondersteunen. Er is in de voorbije periode al heel veel veranderd en er gaat nog meer veranderen. Aan mij de taak om te zorgen dat dat via onder andere korte lijnen goed blijft gaan en dat het goed bijgehouden wordt. Of het nu gaat over een vroeg concept of een kleine testopstelling, tot het volledig vernieuwen van een 40 jaar oud procesdeel met de nieuwste technieken, er zijn altijd P&ID’s bij betrokken.”