P&ID’s: dit kunnen we deze zomer voor jouw bedrijf doen

Ivy Global

 De zomervakantie is van start gegaan. Een mooie periode om een extra project op te pakken. De studenten van Ivy Global kunnen deze zomerklus, onder leiding van een ervaren projectleider, voor je klaren. Een voorbeeld van een geschikt project voor de vakantie is het opmerken van P&ID’s. We leggen graag uit wat we deze zomer op dat gebied voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Wat we precies voor je kunnen doen, is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo hangt het sterk af van het soort bedrijf waar we mee te maken hebben, de complexiteit van de plant, de omvang van de P&ID’s en hun staat: hoe goed zijn ze door de jaren heen bijgewerkt?

De noodzaak van kloppende P&ID’s

P&ID’s zijn onmisbaar bij het uitvoeren van allerhande projecten: om te weten waar je moet beginnen, moet je precies weten wat je buiten hebt staan. Daarnaast vormen P&ID’s de basis voor je onderhoudsplan, dat je kunt gaan vormgeven met een assetstructuur. Ook hiervoor moet je weten welke installaties en welk equipment er in het veld aanwezig zijn.

Hoe is het met de huidige P&ID’s gesteld?

Zijn er van alle installaties al P&ID’s? En zijn ze nog wel bruikbaar, of zijn ze sterk verouderd? Dan is het eerst noodzakelijk dat we ze op orde brengen.

Onze studenten gaan het veld in met rode, groene en blauwe stiften en kijken wat ze in de fabriek tegenkomen. We merken de wijzigingen op en verwerken ze later met AutoCAD.

Met wat voor soort bedrijf hebben we te maken?

Om te bepalen hoeveel P&ID’s we kunnen verwerken, verdelen we bedrijven grofweg in twee typen:

- de grote tank terminals;

- de bedrijven waar complexere procestechnologie aan te pas komt, zoals bedrijven in de voedselindustrie, petrochemie en farmacie.

Zodra we alle P&ID's hebben gecontroleerd, kunnen we - per student - in de zomerperiode ongeveer 280 P&ID's aanpassen met AutoCAD. Per tank rekenen we ongeveer een uur voor een P&ID, wat maakt dat we er 40 per week kunnen doen en in deze periode dus 7 x 40, maakt 280. Hebben we het over complexe procestechnologie, dan zijn we gemiddeld 17 uur met een P&ID bezig. In dat geval kunnen we ongeveer 16 P&ID’s voor jouw bedrijf opmerken.

Wat kunnen we nog meer doen?

Een symbolenlijst opstellen

Een vraag die we wel eens krijgen nadat onze studenten het veld in zijn gegaan, is de volgende: ‘willen jullie een standaardlijst van symbolen opstellen die we op alle P&ID’s kunnen gebruiken?’ Dat doen we uiteraard graag voor je, maar daarvoor moeten we eerst een aantal P&ID's gecontroleerd hebben. Op basis van die bestaande P&ID’s stellen we in een paar dagen een symbolenlijst op.

De symbolenlijst implementeren in AutoCAD

Deze kunnen we desgewenst ook nog eens implementeren in een toolpallet in AutoCAD, zodat je de symbolen bij het maken en bijwerken van je tekeningen altijd bij de hand hebt.

Een P&ID-richtlijn opstellen

Bij het opmerken en controleren van P&ID’s werken we met een richtlijn. Dit is een document waar onder meer in vermeld staat waar installaties aan moeten voldoen en waar revisies aangegeven moeten worden. Is deze niet aanwezig, dan kunnen wij een richtlijn voor je opstellen.

Bekijk onze gratis infographic om in één oogopslag een idee te krijgen van goede zomerprojecten en wat onze studenten hierin kunnen betekenen!

Download de infographic hier!

Wil je weten wat we precies voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op!

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

Recente posts